Транс мастните киселини, частично хидрогенираните масла или както повече ги познаваме – транс мазнините, се създават чрез промишлен процес, при който се добавя водород към течни растителни масла. Така тези масла стават по-твърди. В редица случаи, наличието на транс мазнините в продуктите не се отбелязва, но все пак преглеждайте обстойно етикетите.
Няма да разглеждаме подробно всички продукти, съдържащи трансмазнини, а само онези от тях, които най-често присъстват на трапезата ни. Ако напълно елиминирате тези продукти от менюто си, със сигурност ще намалите риска от развитие на диабет и ще се радвате на добро сърдечно здраве!
Маргарин
Растителното масло в твърда форма или с други думи – маргаринът, направи истински бум при появата си на пазара. А производителите и до ден днешен се опитват да ни убеждават, че той е източник на жизнено важни мастни киселини, спомага за отслабването, че е по-полезен от маслото и т.н. Това съвсем не е така!
За да добие твърда форма, мазнината се загрява до много висока температура под налягане. След това се добавят водород и други компоненти. Когато водородните молекули се свържат с въглеродните, се получава твърдата маслена маса, наречена маргарин. Допълнително вложените подобрители, оцветители, консерванти и др., още повече влошават ситуацията.
С маргарина, вие поглъщате огромно количество транс мазнини, което пък води до намаляване чувствителността на клетките спрямо инсулина и увреждане на сърдечно-съдовата система.
„Лакомства”
Забравете за всевъзможните бискивити, сладкиши, пайове, кифлички, понички, торти, солети, чипс, царевични пръчици и др.! Истината е, че огромен процент от тези продукти спадат към групата на преработените храни, което означава че съдържат транс мазнини. Транс мазнините се влагат във всички подобни „лакомства” не само с цел подобряване на вкуса, но и поради факта, че срокът на годност се удължава.
Тестени изделия
Бутер тесто, готови баници и закуски, изобщо – всички промишлено произведени тестени изделия. За повечето от вас сигурно е изключително трудно да минете покрай баничарницата и да не влезете, да поразгледате и... да си вземете една топла баничка. Ако все пак не сте в състояние да се откажете завинаги от любимото си тесто, поне се постарайте да го правите колкото може по-рядко. Максимум веднъж седмично!
Пържени храни по заведенията
В заведенията най-често пържат продуктите във фритюрници, в които със сигурност използват евтини трансмазнини. Да, знаем че много обичате пържени картофки, особено онези, които в някои заведения присъстват в менюто под наименованието „домашни пържени картофки”... да, те не са бланширани и са вкусни, но това далеч не означава, че не са готвени в евтина мазнина...
Сметана за кафе
Ако смятате, че сметаната за кафе е съвсем невинно изкушение, грешите! Истината е , че тя е много добър източник на трансмазнини, но за съжаление – малко известен. Така че ако пиете по няколко чаши кафе със сметана на ден, вие със сигурност прекрачвате допустимата граница, свързана с приема на трансмазнини!
Резултатите от редица изследвания показват, че при хората, които по-често консумират хидрогенирани мазнини, рискът от сърдечен удар и развитие на сърдечно-съдови заболявания, е два пъти по-висок отколкото при онези, които не употрбяват подобни „вкусотийки”.
Има и проучвания, които са показали категорична връзка между ранната смърт и прекомерната консумация на трансмазнини.
Коментари (0)
Нов коментар