Search
Филтрирай по...

3 адаптогена, които успешно се справят с напрежението и стреса!

Напрежение

Усещането за стрес е естествено състояние, което всеки човек изпитва. Най-важното е да се научим как да го контролираме чрез промени в начина на живот.

За щастие има билки, които възстановяват баланса в ума и тялото, и ни правят много по-издръжливи в периоди на напрежение. Това са т. нар. адаптогени, които помагат на тялото да се приспособи към емоционален или физически стрес, и промени. Тези си ефекти те постигат чрез подобряване работата на надбъбречните жлези, отговарящи за справянето със стреса по естествен начин.

Ашваганда, мака и свещен босилек са трите адаптогена, които могат да балансират хормоните на стреса и да ви помогнат да живеете максимално пълноценно!

Ашваганда. Използва се от хилядолетия в аюрведичната медицина. Известен е със способността си да понижава нивата на стрес и да балансира щитовидната и надбъбречните жлези, които синтезират половите хормони и хормона кортизол. Ашваганда е чудесно средство за повишаване на енергията, подсилване на имунната система и подсигуряване на дълбок, качествен сън.

Мака. Произхожда от Перу и с лечебна цел се използва коренът й. Подобрява настроението, облекчава стреса и балансира нивата на хормони в тялото. Допълнителните й ползи засягат кожата, имунната система и метаболизма.

Свещен босилек. Растението намира широко приложение в Аюрведа поради свойствата си да облекчава стреса. Те се дължат на съдържащите се в него фитохимикали, които понижават нивата на стресовия хормон кортизол.

Екстрактите от тези билки имат доказано благоприятно въздействие върху нервната система и мозъка. Те допринасят за постигането на спокойствие по естествен начин, без да предизвикват сънливост, привикване и др. Нещо повече – наред с релаксиращите си ефекти, действат тонизиращо и освежават ума, подпомагат фокуса, паметта и работоспособността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top