Search
Филтрирай по...

Кои естествени средства помагат при бъбречна недостатъчност?

Бъбречна недостатъчност

Бъбреците са главните органи, отговорни за филтрирането на кръвта. Тъй като са изложени на високи концентрации на токсини, те са податливи на масивен окислителен стрес и предизвиканите от него заболявания. Едно от тях е и хроничната бъбречна недостатъчност – състояние, при което в тялото се натрупват отпадни продукти (креатинин, урея и азот) поради неспособността на бъбреците да ги филтрират правилно.

Хроничната бъбречна недостатъчност повишава риска от смъртност от сърдечно-съдови болести и с времето може да премине в необратимо заболяване на бъбреците. Изследванията показват, че хроничната бъбречна недостатъчност има разрушителен ефект върху сърдечно-съдовата система и увеличава 30 пъти риска от смъртност, предизвикана от сърдечно-съдови заболявания. Основните фактори, свързани с развитието на бъбречна болест, са диабетът и наднорменото тегло. Ето защо здравословното хранене играе много важна роля за облекчаването на това състояние.  Основното лечение при бъбречна дисфункция може да бъде подкрепено и с природни средства, сред които особено ефективни са коензим Q10, витамин Е, алфа-липоева киселина и витамин В6.

Коензим Q10. Води до забавяне развитието на бъбречната недостатъчност при над 80% от пациентите. Коензим Q10 е витаминоподобно вещество, което повишава естествения антиоксидантен капацитет и неутрализира свободните радикали. С напредване на възрастта, нивата му в организма се понижават, което има неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, бъбреците, нервната система и др.

При плацебо-контролирано клинично изследване, публикувано в списание Медицина на храните и околната среда, 97 пациенти с хронична бъбречна недостатъчност били разделени на 2 групи и приемали 180 mg коензим Q10 или плацебо в продължение на 12 седмици. Учените установили, че добавките с коензим Q10 забавили и дори подобрили развитието при крайна фаза на бъбречна недостатъчност при 81% от пациентите. Броят на пациентите на диализа се понижил от 21 на 12 в групата, която приемала коензим Q10, като при тях се наблюдавали по-ниски нива на креатинин, урея и азот в кръвта. Половината от пациентите на хемодиализа в групата, която приемала коензим Q10, успели да спрат диализата до края на изследването, докато при всички пациенти в плацебо групата се наблюдавала влошена бъбречна функция. В групата, която приемала добавка, се повишили нивата на бета-каротини, витамини D и Е, а нивата на токсичния отпаден продукт малондиалдехид се понижили драстично.

Витамин В6. Допринася за елиминиране на вредните молекули, които се образуват при окислението на мазнините. Това вещество подпомага бъбреците като предотвратява образуването на опасните крайни продукти от гликацията – AGEs. При едно ключово изследване върху животни учените са открили, че В6 понижава нивата на креатинин по-ефективно от някои медикаменти. Изследванията върху хора също потвърждават полезния ефект от приема на витамин В6. При двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване 317 диабетици с протеин в урината приемали витамин В6 2 пъти дневно в продължение на една година. Учените установили, че витаминът забавя покачването на нивата на креатинин и развитието на бъбречна недостатъчност.

Алфа-липоева киселина. Препоръчва се поради способността й да предотвратява или да противодейства на увреждането на бъбреците, предизвикано от лекарства. Тя е безопасно и ефективно средство за предпазване на бъбреците от токсични дози ацетаминофен и циклоспорин. Изследванията върху животни потвърждават, че тази полезна мастна киселина подобрява бъбречното здраве и намалява загубата на протеини в урината. При приема на алфа-липоева киселина от хора в краен стадий на бъбречна недостатъчност се наблюдава понижен риск от сърдечно-съдови усложнения. Добри хранителни източници на алфа-липоева киселина са бирената мая, броколите, спанака, брюкселското зеле, цвеклото и картофите.

Витамин Е. Има мощно антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, и подпомага подобряването на бъбречната функция. Изследване, публикувано в списание Грижи при диабет показва, че приемът на 1800 IU витамин Е дневно води до възстановяване способността на бъбреците да изчистят креатинина при диабет. Друго изследване установило, че витамин Е може да забави развитието на свързаната с окислителния стрес бъбречната недостатъчност.

Revita Ви препоръчва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top