Search
Филтрирай по...

5-хидрокситриптофан за страхотно настроение и по-добър сън!

Тревожност

 

5-хидрокситриптофан или накратко – 5-HTP е вещество, извлечено от семената на лечебното растение Griffonia simplicifolia, което расте в Северна Африка. По отношение на мозъка, 5-HTP действа като прекурсор на невротрансмитера серотонин, известен още като хормон на щастието. Това означава, че в мозъка, 5-хидрокситриптофан се превръща директно в серотонин.

 

В тялото, серотонинът изпълнява изключителни функции, включително по отношение на съня, апетита, паметта, ученето, регулиране на температурата, настроението, сексуалното поведение, сърдечно-съдовото здраве, дейността на ендокринната система и др.

 

Серотониновата недостатъчност – сериозен и все по-често срещан проблем, който се намира в основата на всички емоционални разстройства!

Производството на серотонин се компрометира или с напредване на възрастта или под въздействието на силен стрес. Ниските нива на серотонин винаги водят до силен спад в настроението, тревожност и проблеми със заспиването. Дефицитът на серотонин може да предизвика и много други усложнения и значително да понижи качеството на живота.

 

Научни изследвания доказват, че допълнителният прием на серотонин значително облекчава симптомите при:

-Чести спадове в настроението

-Депресия

-Тревожни разстройства

-Безсъние

-ПМС

-Проблеми с теглото

-Хронично главоболие

-Мигрена

-Фибромиалгия

 

5-HTP или SSRI?

 

Огромната разлика между групата лекарствени препарати, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) и 5-хидрокситриптофана е, че нашият „герой” е естествено растително вещество, което се приема под формата на хранителна добавка, докато SSRI могат да имат сериозни странични ефекти, които трудно се изчистват във времето.

 

Днес SSRI често се препоръчват срещу тревожност, нарушения на съня, предменструален синдром, затлъстяване, хронично главоболие, хронични болки и др. Практиката показва обаче, че 5-HTP е също толкова ефикасен, както горепосочените медикаменти.

 

Изберете 5-HTP пред лекарствата!

5-HTP и SSRI имат едно и също действие – и двете увеличават нивата на серотонин в мозъка, но механизмът, по който го постигат е различен. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина предотвратяват обратното връщане на серотонина в невроните, оставяйки на разположение повече от него в синапсите между невроните. С други думи, SSRI позволяват на мозъка да използва повторно серотонина, който вече е там.

За сравнение, 5-HTP захранва мозъка със серотонин посредством биологичен синтез на допълнителни серотонинови молекули и осигурява значителни запаси от този толкова важен невротрансмитер.

Виж 5-HTP тук:

Тревожно разстройство

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top