
А.8-12ч.
Б.12-24ч.
В.48ч.
2.Какво количество слюнка се отделя всеки ден?
А.1 чаша.
Б.4 чаши.
В.6 чаши.
3.Колко порции плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни трябва да се консумират всеки ден?
А.1 порция.
Б.3 порции.
В.5 порции.
4.Максимум колко процента от калориите за деня се препоръчва да бъдат от мазнини?
А.20%.
Б.30%.
В.40%.
5.Защо фибрите са особено важни за здравето на храносмилателния тракт?
А.Действат като естествен лаксатив.
Б.Засищат и така не преяждате.
В.Кара храната да се предвижва през храносмилателния тракт.
Д.Всички споменати.
6.Кое е най-честото заболяване на храносмилателната система ?
А.Синдром на раздразненото дебело черво.
Б.Киселини.
В.Чревни паразити.
7.В коя зърнена закуска се съдържат най-много фибри?
А.Корнфлейкс.
Б.Овесена каша.
В.Зърнена закуска с добавени трици.
Отговори:
1.Отговор Б
За пълното храносмилане на една порция са необходими от 12 до 24ч.
2.Отговор С
Обикновено се отделят 6 чаши слюнка всеки ден.
3.Отговор В
Ежедневно трябва да се консумират 5 порции плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни всеки ден.
4.Отговор Б
Калориите от мазнини не трябва да превишават 30% от общото количество приети калории за деня.
5.Отговор Д
Фибрите са естествен лаксатив, създават усещане за ситост и така предотвратяват преяждане и контролират предвижването на храната през храносмилателния тракт.
6.Отговор А
Синдромът на раздразненото дебело черво е най-разпространеният проблем на храносмилателната система.
7.Отговор В
В зърнените закуски с добавени трици се съдържат най-много фибри.
Коментари (0)
Нов коментар