Американски диетолози заявиха, че карфиолът е най-полезният зеленчук за здравето. В него се съдържат всички необходими на човешкия организъм витамини и микроелементи. Зеленчукът е забележителен и с това, че прекрасно се усвоява от организма. В 50 г цветно зеле се съдържа дневната норма на един от най-мощните антиоксиданти - витамин С. В зеленчука се съдържа в изобилие и витамин А, необходим за здравето на зрението и кожата. Витамините от група В, които се съдържат в карфиола, укрепват сърдечносъдовата и нервна система. В цветното зеле има магнезий, желязо и много минерали.
Специалистите го препоръчват при заболявания на червата, черния дроб, жлъчката и затлъстяване. Карфиолът укрепва кръвоносните съдове и извежда холестерола, той е превъзходна профилактика за такива сериозни заболявания като сърдечни пристъпи, инсулт и инфаркт. Цветното зеле е особено полезно за децата, особени при смущения във функционирането на дебелото черво. Освен това зеленчукът е изключително богат на полезни растителни белтъчини, които са най-важният строителен материал за бързо развиващия се организъм на подрастващите.
Коментари (0)
Нов коментар