×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Витамин D3 играе много важна роля за правилното развитие на кърмачето. На първо място, „слънчевият витамин“ подпомага усвояването на калция от храната и натрупването му в костната тъкан, но също така е от ключово значение за имунното здраве и защитата от респираторни инфекции.


Всички знаем, че ако бебето не получава достатъчно витамин Д, то е в риск да развие рахит – недостатъчно отлагане на калций в костите, което води до меки кости и сериозни деформации на скелетната система, както и до мускулна слабост. Сърцето също е мускул, нали помните – и калцият е от основно значение за правилното му съкращение и силата на мускулните съкращения.

Колко витамин Д трябва да получава бебето?

Препоръките по цял свят са бебето да започне да получава най-малко 400 международни единици витамин Д скоро след раждането. За България при здравите доносени деца приемът започва към края на първия месец. Недоносените бебета обичайно приемат витамин Д още от раждането и в различна доза, тъй като те не са имали възможност да натрупат достатъчно калций в костите си и витамин Д е от ключово значение, за да наваксат.

При лечение на установен недостиг дозите на витамин Д може многократно да надхвърлят профилактичните. Педиатърът ви преценява каква лечебна доза е необходима и за какво време. Важно е инструкциите за доза и продължителност да се следват стриктно, тъй като продължителен прием на високи дози също крие известни рискове.

Какъв витамин Д е най-добре да получава бебето?

Обичайната форма, под която се приема витамин Д, е холекалциферол или витамин Д3, което е формата, под която витамин Д най-често се среща в животинските организми. На пазара се предлагат и препарати с витамин Д2, извлечен от растителни източници - ергокалциферол. И макар че за някои хора може да звучи по-приемливо да приемат витамин Д от растителни източници, всъщност тази негова форма се усвоява по-трудно и трябва допълнително да бъде преобразувана в организма към Д3. Проучванията показват, че при прилагане на препарати с профилактичната доза витамин Д под растителната форма ергокалциферол около 25 % от децата развиват симптоми на недостиг след третия месец. Поради тази причина е важно те да получават холекалциферол (витамин Д3), когато това е възможно.

Влияе ли недостигът на витамин Д при бременната и кърмачката върху бебето?

Да. Дефицитът на витамин Д по време на бременността може да се отрази сериозно както на майката при протичането на бременността, така и на бебето. Появява се повишен риск от преждевременно раждане, високо кръвно и прееклампсия, както и от по-висока загуба на костна плътност при майката по време на бременността и кърменето.

Редица изследвания по света показват, че много висок процент от бременните встъпват в бременността и впоследствие в кърменето с недостиг, а немалка част от тях и с тежък дефицит на витамин Д.

Причините за това са много и комплексни. Част от тях са начина на живот – прекарваме много голяма част от времето си вътре, а не навън. Когато сме навън, носим дрехи, които покриват кожата и използваме защитни кремове, които блокират достъпа на слънчевите лъчи  – а именно от тяхното въздействие се синтезира витамин Д.  Смогът в големите градове също пречи на действието на слънчевите лъчи върху кожата.

Малко храни могат да доставят витамин Д по естествен път в съществени количества. Това е особено важно да се знае и да се компенсира, ако сте на безмлечна диета и използвате растителни „млека“. От ключово значение е те да са обогатени с витамин Д и калций.

Достатъчна ли е профилактичната доза във витамините за бременни и кърмачки?

Профилактичната доза от 400 единици витамин Д на ден е достатъчна, ако имате адекватни нива на витамин Д в кръвта, но не и в случай на недостиг. Учените все още дискутират какви са оптималните нива, но на повечето места се приема, че:

<20 ng="" ml:="" p="">

20–31 ng/mL: недостиг

32 ng/mL: достатъчно витамин Д

Все още не съществува унифицирана препоръка всички бременни жени да бъдат изследвани за нивото на витамин Д в кръвта, макар че това е разумна стъпка. Добре е да обсъдите с вашия АГ дали да направите такова изследване, за да имате време да компенсирате, ако се установят недостатъчни нива, както много често се случва.

При недостиг вашият лекар ще предпише съобразена със състоянието ви доза, обичайно значително по-висока от тази във витамините за бременни. Дози до 2000 единици на ден се считат за безопасни по време на бременността.

Добре е също да прочетете внимателно етикетите на всички добавки, които взимате по време на бременност и кърмене. Много често препаратите с омега-3 също съдържат известна доза витамин Д,  подобно на комбинираните витамини и е важно това да се отчете.

Има ли достатъчно витамин Д в кърмата?

Още през миналия век е установено, че изключително кърмените деца имат по-висок риск от недостиг на витамин Д. На пръв поглед това изглежда абсолютно контраинтуитивно – нали кърмата би трябвало да съдържа всичко необходимо за бебето?

Установено е, че ако майката получава препоръчителната профилактична доза от 400 единици витамин Д на ден, в кърмата ще има едва 80 единици на литър, което е много далеч от препоръчителните дози за бебето (400-800 единици на ден).

Както знаем, основният начин, по който нашето тяло получава витамин Д, е чрез собствен синтез в кожата под действието на слънчевите лъчи - а не чрез храненето. По тази причина дозата витамин Д в кърмата на жените е предвидена природно да допълва това, което бебето самичко си синтезира, а не да осигурява напълно нуждите му (впрочем, същата е ситуацията и с нивата на желязото в кърмата).  Това налага необходимост да получават допълнително витамин Д, най-често под формата на капки.

А може ли аз да взимам витамин Д, за да има достатъчно в кърмата и да не се налага да давам капки на бебето?

Проучвания от последните години показват, че това е възможно. За тази цел обаче са необходими наистина високи дози за много продължителен период от време (месеци). Майчините дози до 2400 единици не са достатъчни, за да осигурят 400 единици ежедневен прием на витамин Д от бебето през кърмата. За да се постигне това, са били нужни дози от 6400 единици на ден при майката поне за първите 7 месеца от живота на бебето. Добрата новина е, че не са били наблюдавани странични ефекти от тези дози при майката. А когато кърмачката получава добавката от витамин Д, това осигурява достатъчно не само за бебето, а и за нейния собствен организъм.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Христина Янева

Сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC. 

Съосновател и член на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".

Дипломиран Лекарски асистент. 

Автор на книгата „Всичко за кърменето (или почти всичко, но практично).

Продуктът беше успешно добавен в любими.