×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Предполага се, че състава на гъбите, включващи полизахариди, пептиди и феноли, проявяват ефект срещу невродегенеративните състояния и приканват учените да ги разгледат по-задълбочено и да направят още изследвания, за да проучат механизмите им на действие


Направените проучвания подсказват, че активни съставки, проявяват невропротективен ефект, чрез противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства. Тяхното действие се обуславя и на стимулирането на невронния растеж и инхибирането на апоптозата (програмираната клетъчна смърт) .

Китайски изследователи заключват, че: “Информацията, събрана при проучванията на гъбите, е че те и техните метаболити имат широки перспективи за приложение при управлението на болест на Алцхаймер, както и на невродегенеративни заболявания.”

“Необходима е още работа по отношение на пречистването на химичните съединения, изясняване на механизма на действие на техния антиоксидантен ефект in vivo, токсичност, подобряване на тяхната бионаличност, производство и откриването на свързаните с тях продукти”, се казва в публикуван доклад в “Nutrients”.

КОГНИТИВЕН СПАД

През последните години се наблюдава значително увеличение на възрастното население. Приблизително 9% от световното население са над 65 години. В съчетание с все по-нарастващата честота на невродегенеративни заболявания, е прогнозирано, че от 2022-2060 г броят на страдащите от такива заболявания ще се увеличи от 6,8 млн на 13,8 млн.

Много от настоящите лекарствени продукти са насочени към облекчаване на симптомите на невродегенеративните заболявания, но не са открити превантивни и лечебни начини за тези състояния. Това е причината поради която е и интересът към откриване и разработване на ефективни стратегии за лечение.

Разнообразните функционалности и хранителни стойности на ядливите и лечебните гъби доведоха до засилен интерес към тях през последните години. Много идентифицирани в тях биоактивни съединения демонстрират редица ползи за здравето. Противовъзпалителните, антиоксидантните свойства и невронните стимулиращи ефекти са предизвикали значителен интерес към техния потенциал за лечение на невродегенеративни заболявания.

МЕТАБОЛИТИ НА ГЪБИТЕ

Използвайки базата данни на ScienceDirect, изследователите анализираха статии, които са публикувани между 2010 и 2023 г с отбелязани ключови думи “ гъби” и “Алцхаймер”. Това доведе до съпоставянето на 86 проучвания.

Получените данни показват, че гъбите съдържат редица полезни съставки като въглехидрати, пептиди и феноли, които имат предимствата на биоразградимост, стабилност и ниска цена.

Полизахаридите, съдържащи се в хифите на гъбите, при проучвания е установено, че предотвратяват невронната апоптоза и степента на киселинно увреждане, като същевременно намаляват амилоидните бета- пептиди, за които е установено, че са основен компонент на амилоидните плаки характерни за пациенти с Алцхаймер.

Полизахаридите, които са извлечени от видовете Dictyophora indusia, Pleurotus osteatus и Flammulina velutipes, са докладвани, че проявяват невропротективни ефекти, като повишават активността на антиоксидантните ензими, което от своя страна предполага техния терапевтичен потенциал, насочен към болест на Алцхаймер.

Пептидите, съдържащи се в гъбите, също проявяват невропротективен ефект чрез намаляване на реактивните видове кислород (ROS), докато кордимин пептидът, изолиран от Cordyces sinesis и Cordyceos militaris, е наблюдаван срещу увреждания на нервите на мозъка.

Ерготионинът, тиолово производно на хистидиновия протеин е открит в много видове гъби. Неговите ниски нива, е съобщено, че са свързани с повишен риск от развитие на Болест на Алцхаймер.

Голямо количество феноли, терпени, нуклеозиди също са изолирани от гъби и проявяват също антиневродегенеративен ефект, чрез механизми като намалено невровъзпаление.

БЪДЕЩА РАБОТА

Статията подчертава силния потенциал на различните компоненти на гъбите и техните ефекти, но и подчертава, че са необходими допълнителни проучвания за пречистване на тези активни съединения, за да се разбере техния сложен антиневродегенеративен капацитет in vivo.

Тези допълнителни изследвания са необходими, за да бъдат доказани основните механизми и да се разработят техники за подобряване на бионаличността и да се даде възможност за потенциалното им използване в рамките на лечението на невродегенеративните заболявания.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.