Search
Филтрирай по...

Екстрактът от спирулина от полза при затлъстяване и наднормено тегло

Отслабване

 

 

Наднорменото тегло се превръща в значим обществен проблем, който засяга повече от 2 млрд души по света. От изключителна важност за справяне с проблема е балансираното хранене. Междувременно много учени работят върху намирането на терапевтични средства за понижаване на теглото. Най-добрият вариант са натуралните продукти, които да помогнат на организма да се справи с наднорменото тегло по естествен път, без да страда от неприятните странични ефекти на лекарствата. Едно от тези природни средства е екстрактът от спирулина. Спирулина е вид микроводорасло, високо ценено във фитотерапията благодарение на богатия си състав и множеството полезни свойства.

 

Спирулината съдържа огромно разнообразие от витамини, минерали, микроелементи и естествени пигменти. Тя намира приложение за възстановяване след интензивна физическа дейност, включително спорт и насърчава загубата на излишните килограми. Няколко изследвания потвърждават полезния й ефект и по отношение на гликемията, липидния профил и кръвното налягане. Приемът на  спирулина се оказва особено полезен за предотвратяване развитието на сърдечно-съдови проблеми като високо кръвно налягане – често срещана последица от лошата диета и наднорменото тегло.

 

Екип от полски учени решил да изследва ефектите от спирулината при хора с високо кръвно налягане. Изследването продължило 3 месеца и включвало 40 доброволци, които приемали спирулина или плацебо. Били отчитани редица маркери в началото и в края на изследването – систолно и диастолно кръвно налягане, индекс на артериалната скованост и много антропометрични параметри.

 

След края на изследването се наблюдавали положителни промени при хората, които приемали спирулина. Значително се понижили индексът за телесна маса, теглото, систолното кръвно налягане и индексът за скованост на артериите. Такива промени не се наблюдавали при плацèбо групата. Тези резултати за пореден път потвърждават ползите от добавките със спирулина за превенция и лечение на наднормено тегло.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top