Search
Филтрирай по...

Сензор определя нивото на глюкозата по слюнката и сълзите

Американски учени от Университета Пердю в Ню Олбани разработиха сензор на основата на графен и наночастици от платина, с помощта на който може да се измери нивото на глюкозата по образци от слюнката, сълзите и урината. Резултатите от изследването под ръководството на Тимъти Фишер са публикувани в сп. Advanced Functional Materials.

Сензорът се състои от нанопластити, изработени от графен и напомнящи по форма на цвят на роза. В краищата им са закрепени платинови наночастици, играещи ролята на електроди. На графеновата подложка са втъкани и молекули от фермента глюкозооксидаза. Този фермен окислява глюкозата, която спонтанно се хидролизира в до глюконова киселина.

Чувствителността на неинванзивния биосензор позволява да се определи глюкоза с концентрация 0,3 микромола – достатъчни, за да се измерва нивото й по образци от слюнката, сълзите и урината на пациента. Ако се замени глюкозооксидазата с друг фермент, сенсорът може да се използва за измерването на най-различни вещества в организма при мониторинг дори на такива болести като Паркинсон или Алцхаймер.  „Нашият сензор е много бърз, портативен и многофункционален.”, отбелязва Анураг Кумар, един от авторите на откритието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top