
Става въпрос не само за сладките храни и за захарта, която добавяте в кафето или чая си, а и за онази „невидима” захар, добавена в редица солени храни, за която много често съвсем не се замисляте. Така например, тестените храни, някои овесени (уж диетични) закуси, замразените храни, киселото мляко и др. са онези продукти, в които най-малко очаквате да съдържат захар. Но те съдържат...
Представяме ви списък с всички негативи, произтичащи от прекомерната консумация на захар и за които вероятно не сте чували.
Как влияе захарта върху здравето ви:
- Нарушава функциите на имунната система и отслабва естествените защити на организма срещу инфекциозни заболявания.
- Разстройства минералния баланс в тялото и може да причини мигрена.
- Причинява бързо покачване на адреналина, хиперактивност, тревожност. Затруднява концентрацията и увеличава чувството за тревожност.
- Води до дисбаланс в нивата на холестерола, както и до загуба на еластичността на тъканите.
- Много учени свързват прекомерната употреба на захар с повечето ракови заболявания. Захарта буквално храни раковите клетки.
- Увеличава глюкозните нива и предизвиква реактивна хипогликемия.
- Уврежда зрението.
- Може да доведе до сериозни храносмилателни проблеми.
- Причинява преждевременно стареене.
- При някои деца, захарта може да предизвика появата на екзема.
- Захарта окислява слюнката, следствие на което се стига до кариес и пародонтоза.
- Играе огромна роля в затлъстяването и предизвиква автоимунни заболявания.
- Може да „помогне” за развитието на остеопороза.
- Повлиява негативно нормалните стойности на инсулин, като по този начин може да доведе до развитието на диабет.
- Причинява хранителни алергии и възпрепятства усвояването на протеините от храната.
- Уврежда ДНК структурата.
- Намалява способността на ензимите да функционират правилно и нарушава електролитния баланс.
- Може да увеличи размера на черния дроб и бъбреците, както и да увреди панкреаса.
- Води до хормонален дисбаланс, увеличава количеството свободни радикали и „съдейства” на оксидативния стрес при увреждането на клетките.
- Увеличава риска от развитие на полиомиелит.
- Високият захарен прием може да предизвика епилептични припадъци.
Не забравяйте, че редица храни съдържат добавени подобрители с цел запазване на аромата и подобряване на вкуса и външния вид. Техният бум настъпва през втората половина на XX век. Доказано е, че ежедневната употреба на допълнително добавените към храната „отрови” предизвиква много заболявания и неприятни състояния. Най-често те биват:
- Отпадналост, умора и безсъние
- Сънливост и главоболие
- Дезорганизираност
- Чести и необосновани промени в настроението
- Липса на концентрация
- Кратки усещания за дезориентация
Коментари (0)
Нов коментар