×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Не особено познат на нашата кухня и малко странно изглеждащ, артишокът често се пренебрегва, а не бива, тъй като съдържа множество ползи за здравето ни. В тази статия ще ви запознаем с него, със състава му и с преимуществата, които има, за да го изберете за есенна детоксикация на организма.

Състав

Цинарин- основният компонент на артишока, който спомага за елиминирането на токсините.

Фибри- знаем, че те подпомагат храносмилането и поддържането на здрави черва.

Антиоксиданти- помагат в борбата със свободните радикали, които доказано могат да причинят увреждане на клетките.

Цинаринът е полифенолно съединение и присъства най-вече в листата на растението, които се използват в билковата медицина заради многобройните си полезни свойства. Цинаринът е известен преди всичко със своите хепатопротективни свойства т.е. той помага за защитата на черния дроб и насърчава правилното му функциониране. Действа чрез стимулиране на секрецията на жлъчката, което улеснява храносмилането на мазнините . Чрез този механизъм цинаринът помага за „прочистване” на тялото от нежелани вещества. В допълнение, той също така насърчава обновяването на чернодробните клетки и предотвратява мастния черен дроб. Цинаринът има и забележителни антиоксидантни свойства, както и диуретични и хипогликемични свойства, които могат да бъдат полезни при лечението на някои хронични заболявания, като затлъстяване и диабет.

Тук трябва да отбележим, че въпреки, че изследванията показват благоприятния ефект на цинарина върху здравето, се препоръчва консумацията на артишок като част от балансирана, разнообразна диета, богата на плодове и зеленчуци.

Фибрите- това растение може да се похвали с богатство на диетични фибри. Установено е, че всеки среден артишок съдържа приблизително 10,3 грама диетични фибри. Това е почти 40% от препоръчителния дневен прием за жени и 27% за мъже. Тези фибри играят важна роля в процеса на храносмилане. Те придават обем на консумираните храни, като по този начин насърчават усещането за ситост и помагат контролирането на теглото. Фибрите ускоряват и чревния транзит, като помагат за предотвратяване на запек. Те са съществено важни за поддържането на здрава храносмилателна система. Да не забравяме и че фибрите помагат за контролиране на нивата на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на въглехидрати, което може да е от полза за хората с диабет тип 2. Фибрите могат да намалят нивата на холестерола в кръвта и по този начин да допринесат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които от своя страна представляват нестабилни химични съединения, които причиняват клетъчно увреждане, като се стремят да се стабилизират, чрез кражба на електрони от други здрави молекули. Този процес, известен като оксидативен стрес, може да доведе до различни хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и дори рак. Сред открояващите се антиоксиданти в артишока са лутеолин и апигенин, които могат значително да намалят възпалението в тялото.

Защо да изберем именно артишока през есента?

Най-краткият отговор- защото е вкусен, може да бъде приготвен по различни начини- варен, на пара, печен или дори пълнен и е много полезен. А може и да се спрете на хранителна добавка с артишок, ако не сте почитатели на вкуса му.

Съвременният начин на живот не рядко предопределя претоварен храносмилателен тракт. Голяма част от днешната храна е преработена и ние ядем твърде много мазнини, твърде много месо и твърде много захари, както и консумираме твърде много кафе и алкохол. Замърсяването на околната среда и тежките лекарства често добавят допълнителни токсични вещества към нашата система. По същия начин твърде малкото движение и твърде многото стрес и напрежение, също влияят зле на храносмилането ни и усложняват проблема. Всички отпадъци в нашето тяло се изхвърлят през черния дроб и червата. Нашите бъбреци пък филтрират кръвта ни и отделят вредните вещества. Въпреки това, този естествен механизъм за пречистване не винаги е в състояние да се справи с огромното количество отпадъци и това може да бъде причина за оплаквания като умора, настинки, умствени спадове и обща апатия. За да предотвратите това, добър план е да се подложите на детоксикираща терапия именно през есента.

Черният дроб е вторият по големина орган в нашето тяло. Той има твърде важни храносмилателни и детоксикиращи функции и е основен филтър на вредните компоненти в тялото ни. Всеизвестно е, че черният дроб има способността да се регенерира относително добре. Ако обаче не функционира правилно, този орган може да ни създаде сериозни проблеми. Затова е важно от време на време да го детоксикираме. Особено подходящ за тази цел, както вече споменахме, се счита есенният сезон и артишокът. Сред останалите най-добрите храни за детоксикация на черния дроб са цвеклото, репеят, куркумата и чесънът.

За кого не се препоръчва?

Екстрактът от артишок обикновено не се препоръчва за деца и жени, които са бременни и кърмят, тъй като липсват изследвания за безопасността му в тези случаи.

Хора с определени здравословни проблеми- включително тежко чернодробно или бъбречно заболяване, не трябва да приемат екстракт от артишок, освен ако не са посъветвани от лекар.

Някои хора може също така да са алергични към артишок или екстракт от артишок.

Понастоящем няма достатъчно данни за установяване на указания за дозиране на екстракт от артишок. Въпреки това, обичайните дози, използвани в изследванията при хора, варират от 50 до 2700 мг екстракт от листа на артишок дневно.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.