×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Лешници наричаме плодовете на леската, която се открива под формата на дървета и големи храсти. Родината й е Мала Азия, но в наши дни се среща в изобилие в средиземноморските държави. Най-голямо количество лешници се произвежда в Турция, Италия, Испания и САЩ



Лешниците са богат източник на хранителни вещества, тъй като съдържат ненаситени мастни киселини, протеини, фибри, витамини и минерали.  В 100 г лешници се съдържат 628 калории, 17 г въглехидрати (10 г фибри), 61 г мазнини и 50 г белтъчини, както и манган, мед, витамин Е, тиамин, магнезий, витамин В6, фолиева киселина, фосфор, желязо, витамин К, калий, цинк.

Вследствие на това изобилие от минерали и полезни съединения лешниците могат да донесат следните ползи за тялото ни:

  • Подобряват здравето на сърцето

Предпазват от заболявания, намаляват холестерола, а минералите и антиоксидантите в тях поощряват доброто функциониране на най-незаменимия мускул в човешкото тяло.

Проучвания, проведени от Американското дружество за хранене, установяват, че диетите с големи количества лешници и други дървесни ядки водят до понижени стойности на лошия холестерол, намаляване на възпалението и подобряване на липидите в кръвта. Американската сърдечна асоциация препоръчва за оптимално здраве на сърцето по-голямата част от дневните мазнини, които хората трябва да консумират, да бъдат основно мононенаситени, каквито се намират в лешниците.

Този вид ядки съдържат значително количество магнезий, който помага в регулирането на баланса между калция и натрия, жизненоважен и за кръвното налягане.

  • Помагат при диабет

Като източник на мононенаситени мазнини и мастни киселини, лешниците подобряват нивата на кръвната захар и инсулина. Те са богати и на полезни фибри, които осигуряват качествено метаболизиране на хранителните вещества, което също води до контролиране нивата на кръвната захар.

  • Повишават имунитета

С помощта на полезните съединения и антиоксидантите, които откриваме в лешниците, тези ядки действат благоприятно на имунитета, помагат в борбата с възпаленията и инфекциите и поддържането на защитните сили на тялото. Значима полза на лешниците е това, че набавя изобилие от минерали и витамини, нужни на организма да функционира правилно.

  • Подсилват мозъчната дейност

Лешниците са мощна храна за подсилване на мозъчната дейност. Те са богати на елементи, които могат да подобрят мозъчната и когнитивната функции, както и да помогнат в превенцията с дегенеративни заболявания. Високото съдържание на витамин Е, манган, тиамин, фолиева киселина и мастни киселини, както и хранителните добавки, съдържащи тези ядки, могат да помогнат за поддържането на мозъка здрав.

По-високите нива на витамин Е се свързват с по-малкия когнитивен спад с напредване на възрастта. Имат и основна роля в превенцията и лечението на болести като Алцхаймер, деменция и Паркинсон. Доказано е, че манганът има основна роля в мозъчната активност, свързана и с когнитивната функция. Тиаминът или витамин B1 има важна роля в нервната функция в цялото човешкото тяло, както и ключова роля в когнитивната функция. Ето защо дефицитът на тиамин може да повреди мозъка. Високите нива на мастни киселини и протеин помагат на нервната система, както и в борбата с депресията.

Съдържащата се фолиева киселина помага за забавянето на мозъчните дегенеративни нарушения при възрастни хора.

  • Заздравяват костите и ставите

Лешниковите ядки крият ценни съединения, някои от които са особено полезни за здравето на костната система. Минерали като калций, желязо, магнезий и калий укрепват костите в цялото тяло и значително намаляват риска от остеопороза. 

  • Подпомагат нервната система

За да функционира добре, нервната система се нуждае от достатъчно магнезий и витамини от група В. Лешниците ги доставят и то в много добри количества.

  • Намаляват риска от ракови заболявания

Високото съдържание на антиоксиданти в лешниците ги прави ценна храна, която се бори с развитието на рак. Витамин Е е най-важният елемент за превенция от развитие на това тежко заболяване. Проучвания установяват, че елементът има способността да намали риска от рак на простатата, гърдата, дебелото черво и белите дробове, като същевременно предпазва от развитие на мутации и тумори.

  • Поддържат косата и кожата здрави

Антиоксидантите в лешниците правят кожата здрава, млада, еластична. В допълнение витамин Е в тях играе ролята на предпазител от вредните UV-лъчи, които състаряват кожата, както и насърчава растежа на косата, укрепва здравето на скалпа, като така предотвратява и появата на косопад. Маслото от лешници има широка употреба в козметичната индустрия.

В допълнение тези вкусни ядки помагат и в секрецията на серотонин, мелатонин, епинефрин, които действат като успокоително и могат да облекчат проблемите със съня.

И все пак, трябва да сме внимателни при консумацията на всяка храна и билка, включително и лешниците. Алергията към тях може да предизвика сериозни реакции. Ако не сте сигурни дали сте алергични към тези ядки, бъдете внимателни при добавянето им към диетата.

Лешниците могат да се хапват самостоятелно сурови или печени, както и да се добяват в млечни и сладкарски продукти – сладкиши, кафе, шоколад, бисквити и др.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Валентина  Ненова

Валентина Ненова е с 20-годишен стаж в сферата на ПР-комуникациите и с 2-годишен опит в сферата на журналистиката в печатни медии. Запалена по шахмата, майка на прекрасна дъщеря.

Продуктът беше успешно добавен в любими.