×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Съвременното ни общество е пряк резултат от упорит труд и невероятни иновации. Смели мислители и неуморни работници по целия свят имат напреднали технологии и медицина, създали са инженерни чудеса и са превърнали възхитителни идеи в печеливши бизнеси. За съжаление обаче, всичко това се отразява по-скоро негативно на здравето ни. Типичните изисквания на ежедневния живот работят срещу здравето ни по много начини. Хората са измъчвани от физическо и психическо прегаряне, а твърде многото време пред екраните допринася за твърде малко упражнения и сериозно напрежение на очите



Какво можем да направим, за да си помогнем?

В допълнение към промените в начина на живот, функционалните растителни продукти като горски плодове могат да играят важна роля в насърчаването на подобрено здраве и уелнес.

Започнете с имунното и храносмилателно здраве

Изглежда, че с течение на времето хората са развили повече проблеми с храносмилането и са станали по-хронично болни, летаргични и отпаднали- не най-добрите версии на себе си. Много от тези проблеми са свързани със здравето на нашата имунна система и тясно свързаната с нея храносмилателна система. За да избегнем проблеми и болести с напредване на възрастта, като синдром на раздразнените черва, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания, трябва да поддържаме здравословни нива на възпаление – това е функция на нашата имунна система, работеща оптимално. Знаем, че голяма част от нашата имунна система се намира в червата заедно с трилиони бактерии, както добри, така и лоши, които могат да повлияят на тази система на възпаление. Трябва да направим всичко възможно, за да насърчим здравословна микробиота в червата, което от своя страна допринася за цялостна по-здрава имунна система и реакции на възпаление. Всичко е взаимосвързано и всичко е изключително важно.

Много е важно да запомните, че имунното здраве е много повече от сезонна грижа около настинки и грип. Имунното здраве е една от най-неразделните части на цялостното ни здраве и е нещо, което трябва да обмисляме и поддържаме през цялата година и през всяка фаза от живота.

Ние сме това, което ядем

  • Храните, съдържащи естествени пробиотични бактерии, могат да помогнат за възстановяване и поддържане на здрава микрофлора.
  • Ферментиралите храни също са свързани с повече биоразнообразие в червата.
  • Диетите с високо съдържание на плодове, зеленчуци и фибри осигуряват важни пребиотични ползи за подпомагане на поддържането на здрави бактерии, така че да могат да предотвратят патогенните бактерии.
  • През последните години е доказано, че фитохимикали на растителна основа като полифеноли са особено важни в допълнение към фибрите, които обикновено свързваме като пребиотици.

Въпреки че концепцията за здравословно хранене изглежда достатъчно лесна за разбиране, съвременният ни начин на живот създава някои бариери. Не малко хора запълват дните си с дълги часове работа. На свой ред нямат време, за да готвят здравословни ястия с цели съставки. Твърде често се обръщат към удобна бърза храна или предварително пакетирани/преработени опции, които са много вредни. И точно тук идва ред на мястото, където добавките и функционалните храни и напитки могат да влязат в действие. Когато диетата е недостатъчна, добавките могат да помогнат. И въпреки, че те се различават по качество и ефикасност, проучванията показват, че функционалните съставки на горски плодове, добавени към нашата диета, могат да доведат до клинично значими здравни резултати.

Ще дадем пример с европейския черен бъз. Това не е зрънце, което би се консумирало прясно, поради тръпчивия вкус. Но като съставка във функционална храна/напитка или добавка, е доказано в проучвания, че има както пребиотични ползи за поддържане на здрави черва, така и директни имуноподдържащи свойства. Това прави екстракта от бъз особено добра опция.

Да добавим и киселото мляко- какво ще кажете за съдържащо пробиотик кисело мляко с допълнителни пребиотични или поддържащи имунитета съставки, които не бихте получили другаде в диетата си? А защо не и за ферментирала напитка със смес от съставки от плодове и зеленчуци за допълнително хранене и функционалност? Креативните продуктови опции, които се фокусират върху съставките за здравето на имунитета и червата, могат да помогнат на заетите хора да дадат приоритет на здравето.

Дигиталната ера

Екранизирането на всички нас, като започнем от най-малките деца, води до хронични главоболия, напрежение на очите и свръхстимулация. За да запазим ума и зрението си, трябва да намалим времето пред екрана и да намерим средства, които облекчават симптомите, предизвикани от него.

Горските плодове като боровинките исторически са били свързани с поддържане на зрението, но касисът гордо стъпи на сцената с клинични данни, които подкрепят специфичните му ползи при зрителна умора, предизвикана от екрана. В ново проучване (предстоящо публикуване) екстрактът от касис подобрява замъгленото зрение с близо 30% сред субекти, които прекарват 6+ часа дневно пред екраните. Напрежението на очите и сухото око също са подобрени. Ако екраните са неизбежни, поне има опции за борба с техните отрицателни странични ефекти.

Заседнал начин на живот

Ако един типичен ваш ден включва седене на бюро с часове, взиране в екрани почти 15-16 часа- на работа и у дома, гледане на Netflix през нощта в комапнията на нещо сладичко или чипс или релаксиране преди лягане чрез превъртане на социални медии, добре дошли в мнозинството на зависимите, обездвижените и дебелеещите! Повярвайте, дългосрочните последствия могат да бъдат наистина ужасни! Заседналият начин на живот може да повлияе на здравето на ставите, сърдечно-съдовата система и метаболизма, енергията и издръжливостта и в крайна сметка на риска от много по-сериозни заболявания.

Очевидният отговор е да изградите по-здравословен баланс между активност и почивка – ходете на бягаща пътека, докато гледате телевизия, или използвайте подложка за ходене, докато работите на компютъра.

Доказано е, че заседналият начин на живот повишава нивата на оксидативен стрес с напредване на възрастта. Това означава, че антиоксидантните храни и добавки са още по-важни за хората, които не се движат много. Дълбоко пигментираните плодове са с високо съдържание на антиоксидантни флавоноидни съединения и заслужават да бъдат част от здравословна диета. Но някои от горските плодове с най-високи нива на антиоксидантни съединения като арония, бъз или касис не са лесно достъпни от магазина за хранителни стоки (също така често са твърде тръпчиви, за да ги хапвате сурови.) Решението се крие в добавки или формулирани хранителни продукти, съдържащи тези горски плодове, стандартизирани към антиоксидантните съединения. Освен това има функционални горски плодове, които могат да поддържат някои специфични области на здравето, които са отрицателно повлияни от заседналия начин на живот.

Например, черешата доказва своите противовъзпалителните ползи в изследвания, които могат да помогнат при мускулно-скелетни болки.

Добавките с екстракт от плодове на арония поддържат здравето на сърдечно-съдовата система, особено по отношение на здравословното кръвно налягане и холестерола.

Ацеролата с нейното естествено съдържание на витамин С може да помогне за поддържане на енергия и борба с умората.

И накрая, нека си го кажем в прав текст- телата ни не могат да работят оптимално, без правилното гориво и балансиран начин на живот. Така че, ако съвременният живот ни подготвя за провал, време е да вземем юздите върху здравето и благосъстоянието и да предоставим на потребителите полезни и удобни решения. Полезните и удобни решения са и тук при нас. Не ги пренебрегвайте, особено, ако нямате достатъчно време за спорт и здравословно приготвена храна. И все пак помнете, че само с добавки не става! Те са помощник и верен съюзник, но не могат като с вълшебна пръчка да премахнат изведнъж негативните ефекти от продължителен нездравословен начин на живот.

Бъдете разумни, когато си доставяте удоволствия с храна и мързелуване, защото здравето е най-ценното, което имате!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.