Search
Филтрирай по...

Адаптогенните билки – силна подкрепа в борбата срещу стреса

Билки
Адаптогенни билки за намаляване на нервното напрежение

 

Напоследък все повече се говори за адаптогенните билки и за ключовата им роля срещу стреса, умората и възпаленията – трите „бича“ за здравето на съвременния човек. По думите на д-р Франк Липман, гуру на функционалната медицина, те са „чудо на природата, способно да тонизира тялото и да го върне обратно в състояние на хомеостаза“.

Според официалната формулировка адаптогените са група вещества с растителен произход, които балансират реакцията на организма при стрес, снижават негативните ефекти от него и помагат за възстановяването и периода след него. Т.е. – те се включват в действие само, когато е необходимо, при това без да вредят.

Пионер в разработването на концепцията за адаптогените е руският фармаколог Алексей Лазарев, който през 1946 г. работи по създаването на съдоразширяващ агент във Франция. В началото на Студената война разработките му се възприемат с особен интерес от СССР и страните от Източния блок и резултатите не закъсняват: по време на летните Олимпийски игри в Хелзинки през 1952 година съветските спортисти показват забележителни резултати и вземат само с 5 медала по-малко от американците. По-късно колегите на Лазарев – И. Брекман и В. Дардимов дават и официалната дефиниция за това, кога една билка може да се нарича адаптоген:

  • Тя трябва да не е токсична за реципиента и физиологичните му нужди.
  • Да повишава нивото на резистентност срещу физични, химични и биологични фактори.
  • Да има нормализиращ ефект върху организма, независимо от измененията във физиологичните норми, наложени от стресора.

В какви случаи помагат

Най-сериозна полза от адаптогените извличат спортистите и хората с тежки и стресиращи професии. Те обаче могат да повлияят благотворно и при различни състояния/заболявания, като: бърнаут ефект, депресия, нарушение на съня, проблеми с имунитета, рак, алергии.

И въпреки, че ползата от адаптогените тепърва се утвърждава в модерните западни общества, тези билки се използват в аюрведичната и традиционна китайска медицина от векове. Сред тях особено място заемат ашваганда, златен корен (родиола) и свещен босилек, чиито качества се потвърждават в много клинични изследвания.

  • Ашваганда

Билката Ашваганда (Withania somnifera) е „перла в короната“ на Аюрведа, позната е от хилядолетия, а нейна родина са Индия и Непал. В момента тя заслужено носи славата на една от най-ефективните адаптогенни билки в света. Притежава широко поле на действие, а ползите й се свързват с понижаване нивата на кортизол, намаляване на стреса и безпокойството, нормализиране на нарушенията на съня, причинени от стрес, поддържане на добър имунитет, нормализиране нивата на кръвната захар, подобряване на паметта и мозъчната функция, стимулиране на либидото.

Ашваганда все по-често присъства в протоколите за лечение на съвременната медицина, а ползите й срещу стреса се доказват в много изследвания. Така например по време на 60 дневно проучване били формирани две групи с участници, изпитващи средни нива на стрес. На мъжете и жените от първата група всеки ден били давани по 300 гр. екстракт от ашваганда, докато втората приемала плацебо.  Според резултатите, групата, приемаща ашваганда, показала значително подобрение в устойчивостта към стрес, както и цялостно подобрение на качеството на живот.(Източник: Yin H et al. Am J Chin Med. 2013;41(5):1043-51)

Второ интересно проучване от 2014 г. потвърждава използването на ашваганда в посока подобряване на когнитивното здраве. По време на двойно сляпо, плацебо контролирано, рандомизирано изследване, използващо екстракт от ашваганда, билката показала своите силни ползи за подобряването на когнитивната и психомоторната функция. Проучването включвало здрави мъже, които получавали плацебо или екстракт от ашваганда два пъти дневно за период от само 14 дни.(Източник: Pingali U et al. Pharmacognosy Res. 2014;6(1):12–18.)

  • Златен корен/Родиола

Златен корен (Rhodiola rosea), познат още като родиола, е студенолюбиво растение, което расте в районите на Арктика, планинските части на Централна Азия, Алпите, Скандинавския полуостров и Исландия. Жителите на тези райони традиционно го използват като средство за повишаване на издръжливостта в суровите природни условия, а неслучайно агентите на КГБ са приемали екстракта за стимулиране на физическия и умствения си капацитет. В многобройни изследвания е потвърдено, че този силен адптоген действа върху клетките на невроглията в нервната система, инхибира ензимите на моноаминооксидазата като изпълнява функцията на антидепресант. Други негови ползи за здравето се свързват с повлияване при състояние на астения, следствие на  продължително физическо или умствено натоварване, възстановяване на силите след прекарани заболявания, сърдечно-съдови проблеми, депресия. Екстрактът от родиола понижава кортизола и стимулира биосинтезата на хормоните епинефрин и норепинефрин, които отговарят за усещането за щастие.

По време на 4-седмично проучване подложени на силен стрес мъже и жени получавали по 200 мг екстракт от златен корен два пъти дневно.( Edwards D et al. Phytother Res. 2012 Aug;26(8):1220-5.) След края на периода резултатите били отчетени по 7-степенна многоизмерна скала за оценяване на ефектите от стрес и умора. Подобрения били показани във всички аспекти на скалата. Ключов извод от това проучване е, че било констатирано подобрение само три дни след прием на екстракт от родиола. В друго 12-седмично проучване участници с изразена форма на умора и ефект на бърнаут получавали по 400 mg родиола или плацебо.( Kasper S et al. Neuropsychiatric Disease and Treatment. 2017;13:889-898.) Подобно на предишното проучване участниците почувствали подобрение в рамките на една седмица, а след края на 12-те седмици симптомите на нервно напрежение и умора изчезнали.

  • Свещен босилек

Свещен босилек (Ocimum sanctum) се използва в Индия от хилядолетия. Известен е още като тулси или „течна йога“, тъй като има силни антистресови свойства, водещи до чувство на релаксация и спокойствие. Това се дължи на богатството от стотици фотохимикали в състава на билката, изолирани от листата на растението.

Тулси действа като отличен адаптоген, като помага на организма да се справи с различни физически, емоционални, инфекциозни и химически атаки. Сред действията му са: повишаване на издръжливостта, тонизиране на нервната система, изостряне на паметта, подпомагане на храносмилането, изхвърляне на слуз от бронхите, срещу язва, за регулиране на холестерола, забавяне процесите на стареене и др.

Качествата на билката са потвърдени по време на 60-дневно клинично изследване с участието на 35 души.( Bhattacharyya D et al. Nepal Med Coll J. 2008 Sep;10(3):176-9.) Те всекидневно приемали екстракт от свещен босилек, а резултатите показали повишаване на вниманието, намаляване на напрежението и усилване на концентрацията. Основният метод за оценка е извършен по скалата за оценка на безпокойството на Хамилтън (HAM-A).

Като обобщение: Адаптогените са природният отговор за ситуации, в които организмът ни е подложен на силен стрес, умора и имунитетът ни е отслабен. Те осигуряват допълнителен прилив на енергия, като мобилизират ресурсите на собственото ни тяло, без да се налага то да работи във форсиран режим. Екстрактът от тези растения не е средство за профилактика, а всяка билка има своето таргетирано действие. Така например екстрактите от ашваганда, златен корен/родиола и свещен босилек/тулси имат доказано действие срещу стрес, увеличават устойчивостта на организма към нервно напрежение, помагат за възстановяването след тежък физически и умствен труд, повишават съпротивителните сили, дават усещане за спокойствие и релаксация. 

Прочетете още:

Свързани продукти

Още по темата

Детокс
Диети и отслабване

Детокс на черния дроб съдейства за отслабването след карантината

  Принудителната карантина, следствие на пандемията от Covid-19, наложи много промени в начина ни на живот. Една от последиците й беше продължително заседяване вкъщи, намалена физическа активност и последващо натрупване на килограми. Все повече хора

Прочетете повече »
Зрение
Експертни мнения

Как да се храним, за да имаме добро зрение

Защо диетата в важна за здравето на очите? Вижте съветите на специалиста – Доц. Виолета Чернодринска!   Визитка: Доц. Виолета Чернодринска дм, специализирана Очна болница Визус. Завършила Медицински университет София. Специализира Детски очни болести в

Прочетете повече »
Проблеми със съня
Полезни съвети

Какво да правим, ако детето има проблеми със съня

  Ако детето има проблеми със съня, последиците касаят не само неговото здраве. Подобно състояние ангажира цялото семейство и поставя на изпитание нервите на родителите. Да, сънят е здраве, пълноценната почивка е от съществено значение

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top