Search
Филтрирай по...

Добавките с черен бъз: подходящи ли са за деца

Черен бъз за деца
Черен бъз – полезен ли е за децата

 

Употребата на черния бъз като естествено общоукрепващо средство датира от векове. Отдавна почитан заради впечатляващите си ползи за здравето, в някои древни култури е определян като вълшебно растение.

Черният бъз (Sambucus nigra) е част от представителите на рода Sambucus, принадлежащ към сем. Adoxaceae. Известен е предимно с благоприятните си ефекти върху имунитета, но също така подпомага сърдечно-съдовата система, стимулира метаболизма, въздейства силно тонизиращо.

Подходящ ли е черният бъз за деца

Екстрактите от тази билка се предлагат под формата на таблетки, сиропи и тинктури, които се понасят добре от децата.

Може ли черният бъз да се консумира в сурово състояние? Не се препоръчва, защото всички части на растението в суров вид са отровни.

Концентрацията на отровни вещества намалява само в плодовете през периода на пълната им зрялост. Корените, листата и пъпките съдържат циановодородна киселина и химикалите цианид и лектин, които причиняват нежелани реакции в сурова форма. Ето защо е силно непрепоръчително сами да приготвяте сироп от бъз, освен ако нямате солиден опит в билкарството и не сте обучен специалист.

За разлика от домашно приготвените сиропи от черен бъз, висококачествените продукти с бъз, създадени специално за деца притежават гарантиран профил на безопасност и са изключително ефективни.

Ползи за имунното здраве

Черният бъз съдържа широк спектър хранителни вещества с мощно оздравяващо действие: витамин С, фенолни киселини, флавоноли и антоцианини, които намаляват възпалението, модулират имунния отговор и поддържат функциите на белите дробове.

Антоцианините, открити в плодовете на черния бъз са фитосъединенията с най-важна роля за имунната функция. Представляват вид флавоноиди – семейство мощни антиоксиданти, проявяващи висока противовирусна активност: потискат навлизането на вируса в клетката и модулират пост-инфекциозната фаза, намалявайки риска от усложнение на инфекцията.

С какво се комбинира най-добре черният бъз

Бъзът е естествен източник на цинк, а екстрактите извлечени от плодовете му често се предлагат в съчетание с този минерал.

Цинкът е основно хранително вещество, необходимо за множество процеси, включително различни ензимни реакции, генната експресия, възстановяване здравето на клетките и имунната функция.

Терапията с екстракт от черен бъз и цинк осигурява оптимална имунна модулация и спомага за блокиране достъпа на патогените до клетките.

Други подходящи естествени съставки, с които черният бъз може да се приема в комбинация включват ехинацея, прополис, витамини А и С.

Антибактериалните и антивирусни свойства на прополиса са отдавна известни. Този пчелен продукт съдържа повече от 300 лечебни съединения, включително полифенолите, съдържащи се и в черния бъз. Прополисът осигурява мощна подкрепа за имунната система и е чудесно средство за възстановяване на жизнените сили.

Ехинацея е билка, чиито полезни ефекти засягат предимно дихателната система. Екстрактите от ехинацея се включват в различни формули за имунна защита, поддържане на дихателните пътища и облекчаване на кашлица от различен произход.

Витамин С е универсален антиоксидант и имуностимулатор, който подпомага функциите на имунните клетки и намалява негативното въздействие на оксидативния стрес.

Витамин А също стимулира имунните функции, но особено важно е значението му за защитата на лигавиците на горните дихателни пътища от бактерии и вируси.

Уверете се в целебната сила на черния бъз с продукти Самбукус на Nature’s Way

Nature’s Way е американска компания с повече от 50 години опит в производството на мултивитамини, билкови екстракти, антиоксиданти и други естествени средства, подпомагащи качеството на живот.

Едни от най-търсените продукти за имунно здраве на Nature’s Way са продуктите от серия Sambucus / Самбукус, които съдържат висококачествен концентрат от плодове на черен бъз, патентован като BioActives® и отличаващ се с клинично доказаната си ефикасност.

Екстрактът BioActives® е получен от плодовете на единствения по рода си сорт черен бъз – Haschberg, който се отглежда в Австрия в екологично чиста среда и богати на минерали почви. Установено е, че в плодовете на Haschberg се съдържат оптимални количества антоцианини, поради което екстрактите, извлечени от този сорт се отличават с висока фармакологична активност.

Уникална технология на екстракция. BioActives® е извлечен чрез патентованата технология на ултрафилтрация IPT-Iprona Poliphenol Technology, която позволява стандартизиране на екстракта до точно определените нива антоцианини, нужни за постигане на терапевтичния ефект.

При специалната технология на ултрафилтрация, използвана за създаването на BioActives®, не се влагат разтворители и други вредни химични вещества, а плодовият сок се филтрира по специален метод, който напълно запазва фармакологичните ефекти на растението.

Продукти Самбукус се предлагат под формата на сиропи, дъвчащи и желирани таблетки, капсули, високо концентрирани капки или ефервесцентни сашета. Някои от тях са подсилени с други имуностимулиращи естествени съставки, включително цинк, витамин С, ехинацея и др.

Свързани продукти

Още по темата

Global healing - хранителни добавки
Грижа против стареене

Global Healing – глобално изцеление от нулата

Global Healing е американска компания за производство на висок клас натурални продукти за здраве. Неин основател е д-р Едуард Груп, чието образование включва както традиционна специалност – хиропрактика, така и алтернативна – натуропатия. Той също така

Прочетете повече »
Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top