×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ензимите представляват белтъчни (протеинови) молекули, които притежават специфична биологична активност и улесняват биохимичните реакции. Те действат като катализатор и така тяхната активност оказва силно влияние върху реакциите, протичащи в клетките. Тъй като ензимите участват във всеки етап от клетъчната регулация, по-доброто разбиране на тяхната роля и функция, позволява те да бъдат използвани както като диагностични, така и като терапевтични средства

Функции на ензимите

Ензимите са особено важни за дишането, храносмилането на храната, мускулната и нервната функция. Храносмилателните ензими например помагат на тялото да разгражда по-големи и сложни молекули на по-малки като глюкоза, така че да ги използва като гориво. Чернодробните ензими разграждат токсините в тялото. Ензимите помагат и в процеса на репликация на ДНК, като развиват ДНК спиралата и копират информацията.

Ензимите при диагностика на рак

Метаболитните промени в клетките са отличителен белег на рака, при който се намалява или засилва генерирането на ензими и техните метаболитни продукти. Това позволи ензимите да бъдат използвани като ракови биомаркери. Ензимите са сред първите биомолекули, използвани като ракови биомаркери при установяване на рак на простатата през 80-те години. Идентифицирани са и многобройни ензимно-свързани биомаркери при рак на яйчниците, като понижаване на регулацията на аполипопротеин А1 (функционален белтък, който съставлява 70% от белтъчния състав на липидите с висока плътност или известни още като “добър холестерол”) и понижаване и съкращаване на транстиретина. Транстиретинът играе роля на транспортен белтък за тироксина в кръвната плазма, както и за ретинола (витамин А). Тироксинът от своя страна е хормон на щитовидната жлеза, който влияе върху общия метаболизъм на организма.

Ензимите при лечението на рак

Освен използването им при диагностициране на рак, ензимите участват и в терапията на ракa. Например, когато изобилието от ензими кара раковата клетка да се размножава по-бързо, могат да се използват лекарства за насочване и по този начин регулиране на популацията на този ензим, забавяйки разпространението на рака. Като алтернатива, когато липсата на конкретен ензим насърчава подобно на рак поведение, въвеждането на терапевтични ензими може да помогне за контролиране на тумора.

Приложение на тези ензими

Приложението на проензимите трипсиноген и химотрипсиноген А (съдържащи се в панкреаса) демонстрира мощни антитуморни ефекти срещу редица клетъчни линии, като същевременно ограничава ангиогенезата (процесът, чрез който организмът образува и поддържа кръвоносни съдове), растежа и миграцията. Смята се, че основното влияние на тези проензими е да насърчат разграждането на протеинови структури, които растат бързо, за да снабдят тумора с кръв.

Манипулирането на метаболитните пътища чрез потискане на ензими, е целта на множество терапевтични стратегии. От особен интерес за лечението на рак е управлението на реактивни кислородни видове (ROS). ROS са от съществено значение за множество клетъчни сигнални пътища, но високите концентрации на ROS могат да бъдат вредни и да причинят генетична мутация и апоптоза. Лошият кръвен поток и киселинните условия в туморите насърчават генерирането на ROS и много химио- и радиотерапевтични подходи директно причиняват генерирането на ROS както в целевите, така и в нецелевите клетки, причинявайки смъртта на раковите клетки, но също така и тежки странични ефекти.

Как се променят ензимите в тялото ни?

Високата температура, болестите, твърде киселинната или обратното- твърде алкалната среда, могат да увредят ензимите и да променят формата им. Тогава те започват да функционират неправилно, което от своя страна се отразява на телесните процеси, които ензимът подпомага. Проблеми с панкреаса (панкреатит, муковисцидоза или рак на панкреаса) обикновено намаляват броя на важни ензими, които оргнизмът ни произвежда. В резултат на това може да не си набавим достатъчно ензими, за да усвоим напълно храната и така няма да се възползваме от цялата и хранителна стойност. Консултирайте се с лекар относно нивата на ензимите ви и ако са под нормалните или здравословни граници, пристъпете към лечение. Храносмилателни ензими може да си набавите под формата на добавки. Бъдете отговорни към здравето си.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.