×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Дали знаете, че съществува връзка между психичното ни здраве и благосъстояние и органичната диета? Доказанo е, че храната, която приемаме влияе на това как се чувстваме. Множество научни изследвания твърдят, че продуктите, които консумираме, могат пряко да повлияят на мозъчната ни химия, като по този начин се отразяват и на настроението и поведението ни



Биологичната диета (основана на здравословни и чисти продукти) е полезна не само за телата ни, но и за умовете ни. Чрез нея можем да поддържаме по-добро психично здраве и цялостно усещане за благополучие.

Органична храна е тази, която се отнася до продукти, които се отглеждат без използването на пестициди, химически торове, хормони на растежа или антибиотици. На световния пазара има приблизително 45 вида пестицида, за повечето от които е доказано, че влияят отрицателно върху мозъка и нервната система. Органичните храни често са с по-високо съдържание на хранителни вещества, включително антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на мозъка ни от оксидативно увреждане. Като елиминираме пестицидите и други химикали от нашата храна, можем да намалим риска от здравословни проблеми, включително разстройства на настроението, като депресия и тревожност.

Малко известните ползи от органичната храна върху психичното здраве

Някой може да попита какво е толкова специалното в органичната диета, че да е свързана с психичното здраве? Наистина, органичната диета предлага не само физически ползи, но и психически, които от своя страна насърчават цялостното ни благосъстояние. Тези предимства често се проявяват индиректно и понякога са неизвестни, но въпреки това остават съществени.

Изборът на органични храни включва консумация на необработени плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения. Тези храни са богати на хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху мозъка, като помагат за подобряване на настроението, концентрацията и други когнитивни функции.

Органичните храни също не съдържат пестициди, хербициди и други химикали. Излагането на тези вещества е свързано с различни психични проблеми, включително тревожност, депресия и нарушения на вниманието. Следователно, като избягвате тези вещества, можете да укрепите психичното си здраве.

Друго предимство на органичната храна е подобреното здраве на храносмилането. Органичните храни насърчават баланса на чревния микробиом, който е тясно свързан с психичното здраве. Здравословната чревна флора може да повлияе благоприятно на нашето настроение и цялостното енергийно ниво.

И накрая, изборът на органична диета също може да има положително въздействие върху вашето психично здраве, като създаде усещане за благополучие, чрез вземане на екологични решения. Знаейки, че помагате за опазването на околната среда и подкрепяте местните фермери, е твърде вероятно да се почувствате по-удовлетворени и с подобрено настроение.

И още нещо- хората, които избират да се хранят предимно с органични продукти, често са по-склонни да спортуват и да предприемат други стъпки, за да се грижат за физическото и психичното си здраве.

Вероятно много от вас ще решат, че горните редове за ненужни и че ако ядат повече плодове и зеленчуци като цяло, ще бъдат далеч по-здрави на физическо и психическо ниво. Да, това е вярно- витамини определено трябва да си осигуряваме, но ако в комбинация с тях си набавяме и нитрати, хормони (от месните и млечните храни) и други вредни вещества, можем ли изобщо да разчитаме на витамините като „спасение“ в случая?

Въпреки, че една конвенционално отглеждана ябълка може да изглежда напълно здрава, има доста химикали, които са използвани за отглеждането й. Не можете да ги видите, когато погледнете ябълката, но вие ги поглъщате с всяко отхапване от нея. Съветваме ви да мислите за органичната храна, като за висококачествено гориво за вашия мозък. Като тук добавяме едно малко уточнение- не е задължително винаги да купувате по-скъпите био продукти, просто избирайте внимателно и по-добре се спрете на по-дребните и не до там перфектно изглеждащи ябълки, отколкото на онези, които са еднакви по цвят и големина и нямат и една дефектна точица върху тях.

Не забравяйте, че:

  • Органичните пълнозърнести храни са богати на магнезий и подобряват здравето на мозъка и настроението.
  • Органичните плодове и зеленчуци са заредени с антиоксиданти и подобряват когнитивните способности.
  • Органичният зелен чай също е богат на антиоксиданти, които насърчават релаксацията и концентрацията.
  • Органичните яйца съдържат омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на мозъка.

За да подобрите функционирането на мозъка си, яжте много органични плодове и зеленчуци, както и богати на омега-3 мастни киселини храни като сьомга, за да подобрите психическото си здраве. Омега-3 мастните киселини са критични за нормалната мозъчна функция и развитие, тъй като запазват здравето на клетъчната мембрана и улесняват невронната комуникация. Магнезият е ключов хранителен елемент за психическа стабилност. Калцият също играе важна роля в регулирането на невронните функции.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.