×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

8 грешни мисловни нагласи, които работят срещу нас и целта ни

Правилно е да започнем да мислим за добрата си форма не в разгара на топлия сезон, а далеч преди това – най-добре още през зимата. Така отслабването ще стане плавно, ще бъде трайно и няма да издевателстваме над организма си. Понякога обаче не усяваме да се справим, въпреки полагането на максимални и правилно насочени усилия. Защо? Виновни са мислите ни. И по-точно: грешните нагласи и модели, които подмолно работят срещу нас и добрите ни намерения.

Кои са те и има ли начин да се справим? Най-честата грешка – това го знаем отлично, е да се хвърлим в бърза и силно ограничаваща диета. Резултатите обикновено са радващи окото, но... мимолетни: точно като освежаващ летен дъжд, който дори не успява да намокри земята. Но пък оставят запомняща се следа под формата на йо-йо ефект, понякога в комбинация с неприятни странични здравословни проблеми.

Това обаче далеч не е единствената психологическа бариера, която ни пречи да влезем във форма. Има още точно 8, обобщени от експертите и събрани в списък, който е добре да закачим на вратата на хладилника още през зимата, за да ни напомня какво не бива да правим. А именно:

1. Специалист? Много моля! Знаем си най-добре, защото сме чели достатъчно по темата

Но така рискуваме, тъй като много често изборът на отслабващ модел или мотивация са неправилни. Рискът да лишим тялото си от хранителни вещества, които изпълняват основни функции, е сериозен. Драстичното намаляване на калориите, например, не само не помага, а кара тялото ни да съхранява мастната тъкан като резерв от енергия и това се отразява с последващо спиране на загубата на тегло или дълъг период на „плато“, който е ужасно демотивиращ.

Диетите могат да бъдат много ефикасни, но само когато са персонализирани и съобразени с индивидуалните нужди и здравословно състояние. Така че консултацията със специалист, дори не само един, е стъпка №1.

2. Искам всичко и веднага!

Формулата „всичко и веднага“ звучи прекрасно на думи, но дава фалшиви надежди. И много скоро разбираме по какъв неправилен път сме тръгнали и колко време сме загубили в пилеене на напразна енергия. Не си заслужава, повярвайте! А и не дава резултат, гаранция!

Добре е да запомним, че всеки човек е различен и индивидуалната реакция на тялото ни към даден хранителен режим зависи от много фактори. Поради тази причина изборът на диета, подходяща за нашите нужди, изисква време и търпение, но най-вече експертна помощ. Специалист най-добре може да прецени по какъв начин ще се избавим от излишните килограми, съобразявайки се не само със здравословния ни статус, но и с навиците ни в ежедневието. При това не става дума само за диетолог. Понякога е добре да се консултираме и с ендокринолог, ако проблемът ни е от такова естество, както и с треньор, който да изготви подходящ двигателен режим.

3. Отслабваме по чужда препоръка

Тук вариантите са два: полезен и вреден. Полезен, ако препоръката идва от лекар. Но ако става дума за съвет от приятел, роднина или колега, нещата стоят по-различно и препоръката може да се окаже дори опасна. Особено ако върви с конкретен режим за спазване, „който на мен толкова ми помогна“.

Изборът на диета не може и не трябва да бъде резултат от налагане, а е важно да бъде направен осъзнато и лично. В противен случай рискуваме да сгрешим, да се самообвиняваме или да се наложи дълго да „поправяме“ породените здравословни проблеми. Спазването на балансирана диета, изготвена от специалист, отслабването – ако е необходимо, помагат за повишаване и на самочувствието. Но това няма как да се случи, ако е натрапено от друг и постигнато с чувство на вина.

4. Липса на мотивация

За да отслабнем, трябва да имаме желание не просто да изглеждаме добре, а да сме готови да спазваме съответния режим за определено време и като цяло да променим навиците си в полза на по-здравословна рутина.

Добра идея е да си водим дневник на отслабването, за да се чувстваме по-мотивирани. Записването на бял лист на целите, които трябва да бъдат постигнати, е едно добро начало. Срещу тях ще отбелязваме реалните постижения, което е много хубав стимул да продължаваме напред. А и дава конректна яснота, като ни помага да виждаме ефекта от усилията ни.  

5. Наградки - като стимул за отслабване

Споменахме за прегрешенията, маскирани удобно като „наградки за стриктността и спазането на правилата“. Най-често това е един „почивен“ ден през седмицата, през който можем да си вземем „отпуск“ и да хапнем онова, което по принцип ни е забранено или силно ограничено. Проблемът тук е в създаването на грешна мисловна нагласа.

Ако почивният ден е събота, още от понеделник ще живеем с мисълта и ще предвкусваме блокчето шоколад, парчето пица или торта, които ни се полагат в деня за прегрешения. Или просто в свободния ден ще се нахвърлим на всичко, което ни се иска да ядем, и най-вероятно ще погълнем прекомерни количества и то неподходяща храна. Но ще си простим стореното зло, защото нали става дума за „почивен“ ден. Така обаче просто прикриваме онова подмолно чувство на вина, което ще остане да ни нашепва в ухото: „Защо го направи?!“.

Има и друга страна на прегрешенията. Храната трябва да носи щастие, радост, да е повод за споделяне на приятни мисли с любими хора. Продължителното лишаване от нещо ограничава здравословната връзка с храната и нейния социален елемент, превръщайки диетата във все по-тежка жертва. В този смисъл в почивния ден има логика и дори полза. Но той не бива да се превръща в чревоугодничество, защото така ще задълбочи вината, без да донесе усещане за щастие и споделеност. Ако в този ден се насладим само на нещо дребно от т.нар. „забранени“ храни, със сигурност приемането на прегрешението ще бъде по-леко, а и няма да наруши ритъма на режима.

6. Прекален перфекционизъм

Това също не е добър вариант. Има хора, които до такава степен стават стриктни и следящи всяка своя хапка, че постепенно попадат в капана на рамките, непозволяващи им дори да погледнат встрани. Това категорично не помага, а увеличава вредните мисли, омразата – към другите и себе си, самосъжалението, което в крайна сметка пречи на отслабването.

За да се справим с излишното тегло, трябва да бъдем преди всичко позитивни, да се стремим да постигнем правилен баланс, а не перфекционизъм. Самодисциплината е прекрасно качество, стига да не е прекалена. Да бъдем твърде взискателни към себе си, може да се превърне в най-демотивиращото усещане, което бързо ще сложи край на всяко желание за отслабване.

7. Лошата енергия на отрицателните мисли

Негативната енергия е вредна както за здравето, така и за влизането във форма. А лоша енергия се заражда, когато има отрицателни мисли. Трябва да премахнем веднъж завинаги от съзнанието си мисловни нагласи, които звучат по следния начин: „Никога няма да успея“, „Тази диета не е за мен“, „Може би от следващия месец…“

Всичко това пречи на резултатите и дори спира радостта от малкото (но трайно) отслабване, което сме успели да постигнем. Добре е да помним, че всеки човек отслабва с различно темпо, така че е необходимо не само да приемем направените жертви, но и да се заредим с търпение. Когато нещо не се случи на мига, не означава провал.

Пътят за отслабване е в ръцете ни, но никога не е излишно да потърсим помощ от специалист или подкрепа от близък човек, без да се влияем негативно от думите им.

8. Категоричност – да я държим надалеч

Една от честите и грешни мисловни нагласи по пътя на отслабването е да виждаме всичко в черно или бяло. А животът просто е богат на много нюанси. Категоричното елиминиране на определени храни и поставянето им в графа „Вредни!“ може да доведе до обратен ефект и да ги направи още по-желани.

Независимо от факта, че има продукти, които не са препоръчителни в диетите, изпадането в крайности и лишаването на организма на всяка цена от нещо, не е добро както за здравето, така и за психиката. Лошото настроение се дължи именно на такива категорични решения. И колкото по-богат е списъкът със забранени храни, толкова по-изнервени и неприятни за компания ще бъдем. А това много бързо ще доведе и до зарязване на режима. Защото никой не обича да се чувства „прецакан от живота“.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и изкуство.

Работила е във вестниците „Сега“ и „Новинар“, БНТ, списанията ELLE България, „Журнал за жената“, „Здравен журнал“, „Жената днес“. Редактор на сайта „Новите родители“, част от „Мениджър Медия Груп“.

Майка на две пораснали деца: 19-годишна студентка и 16-годишен бъдещ правист. Любител на природата с фокус към нейното опазване и защита. Страстен почитател на киното, театъра, музиката и литературата, с които през годините е неразривно свързана. Хоби кулинар (все още упорито неподдаващ се на настояванията на приятели и близки за участие в кулинарно риалити шоу). Оптимист, вярващ в доброто и хората (дори в моменти на криза).

Истински богата на приятели.

Продуктът беше успешно добавен в любими.