Редовната консумация на кетчуп спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като полезните му свойства се крият в доматите. Те съдържат ликопен, активна съставка, която има положителни свойства, смятат учени от университета в Оулу.

Те са провели експеримент с участието на 20 души. Доброволците били разделени в две групи, едната от които прибавяли доматения сос към храната, а другата не. След три седмици експертите сравнили здравословното състояние на хората. Резултатите показват, че редовната употреба на кетчуп в първата група намалил нивото на холестерол с 6%. Порцията, която тази група приемала на ден била 30 грама кетчуп.

Ликопен представлява червен пигмент, който се съдържа в редица плодове и зеленчуци. Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен. Установено е, че задушените домати съдържат точно толкова ликопен, колкото и пресните.Кардиолозите препоръчват на пациентите си да консумират редовно домати, а също и кетчуп като сос за някои храни. Ако предпочитате сок пресните домати, препоръчваната дневна доза е две чаши на ден.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.