×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Много спорове се проведоха на тема насекоми и дали е безопасно те да се добавят като оцветители в храната, например. Днес ще ви представим няколко проучвания, които определено ще ви изненадат, тъй като разкриват, че протеините от насекоми са толкова добри, колкото и други източници на протеини, като осигуряват незаменими аминокиселини и други ползи за здравето



Започваме от тук. Ядливите насекоми се считат за изключително питателна храна в много страни, включително Африка, Азия, Австралия, Океания и Латинска Америка. Хората консумират повече от 2000 вида насекоми, сред тях бръмбари, гъсеници, пчели, мравки, скакалци, щурци, термити, мухи и хлебарки. Колкото и неприятно да ви звучи този факт, оказва се, че насекомите имат неподозирани лечебни свойства, за които ние дори не сме предполагали.

Особености на насекомите

Насекомите се нуждаят от по-малко храна, вода и земя за оцеляване. Освен това те отделят по-малко парникови газове от конвенционалните източници на животински протеини. Поради тези фактори, се считат за устойчив и питателен източник на храна. В някои страни насекомите са смятани за „вид“ хранителна добавка, поради техните лечебни свойства, сред които антиоксидантни, противовъзпалителни, имуномодулиращи, антимикробни и стомашно-чревна защита.

Проучвания на алергенността и въздействието на консумацията на насекоми върху здравето

Съществуват доста различни и интересни научни бази данни, публикувани в рамките на десет години- между 2012 и 2022 година. От първоначалния скрининг на 1063 изследвания, са избрани девет рандомизирани контролирани проучвания и още пет такива, които оценяват алергенността. Основните резултати от тях са свързани с усвояване на желязо и аминокиселини и синтез на мускулни протеини и аминокиселини, както и регулиране на апетита, микробиота и лечение на заболявания. Продуктите на базата на насекоми, тествани в тези опити, включват протеини или брашно, получени от щурци, малки червеи и копринени буби.

Усвояване на желязо

Анализът на резултатите разкрива разлики в усвояването на желязо между храни с високо и ниско съдържание на фитат. Фитатът (фитиновата киселина) действа като основен инхибитор на абсорбцията на желязо. Знаем, че той е натурален антиоксидант, който се съдържа основно в ядки, семена, зърнени и бобови растения и някои зеленчуци.

При опити, при които се консумират храни с ниско съдържание на фитати, се забелязва значително по-ниска абсорбция на желязо при ястия, базирани на насекоми, в сравнение с плацебо ястия. Обратно, не е наблюдавана значителна разлика в абсорбцията на желязо между храни с насекоми и плацебо за храни с високо съдържание на фитати. Трябва да се отбележи, че сравними плазмени нива на хемоглобин и феритин са наблюдавани за храна от насекоми и плацебо, независимо от съдържанието на фитат в храната.

Усвояване на аминокиселини и синтез на мускулен протеин

Нивото на аминокиселини след хранене е оценено след консумация на продукти на базата на протеини от насекоми или конвенционални продукти на базата на животински протеини. Наблюдавана е индукция в нивото на аминокиселините, независимо от източниците на протеини. Сравнението на източници на протеини от насекоми с други източници на протеини, не разкрива значителни разлики в нивата на незаменими аминокиселини след хранене. Въпреки това, поглъщането на протеини от насекоми изглежда е свързано с по-ниски и забавени пикове на аминокиселини, включително левцин, аминокиселини с разклонена верига, незаменими аминокиселини и общи аминокиселини.  

Биомаркери за метаболитни заболявания

Сравнимо ниво на кръвната захар се наблюдава след поглъщане на протеини от насекоми и други животински протеини. Обратно, по-ниско ниво на инсулин се наблюдава след консумация на протеини от насекоми, отколкото след консумация на соев, суроватъчен и телешки протеин.

По отношение на провъзпалителните медиатори се наблюдава значително по-ниско ниво на фактор на туморна некроза след консумация на храна от насекоми, в сравнение с консумацията на плацебо храна.

Регулиране на апетита

Като цяло, хранителните продукти на базата на насекоми нямат значително влияние върху регулирането на апетита. В едно проучване се съобщава за усещане за лошо храносмилане, след консумация на храна от насекоми. Друго изследване съобщава за по-слабо усещане за глад след консумация на големи количества щурец и по-малки червеи.

Микробиота

Само едно проучване съобщава за понижени нива на  Lactobacillus spp . и повишени нива на  Bifidobacterium, след консумация на храна от насекоми. В него също се съобщава за намаляване на синтеза на късоверижни мастни киселини от чревната микробиота, след поглъщане на брашно от насекоми.   

Лечение на болестта

Едно проучване оценява терапевтичната ефикасност на гранулите от копринена буба Caoshi, допълнени в продължение на три месеца с рутинни лекарства, при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Констатациите не разкриват значителна разлика в белодробните функции между пациентите, приемащи гранули и плацебо. Въпреки това, подобрения в респираторните симптоми и активност са наблюдавани след добавяне на гранули. 

Изследвания за оценка на алергенността

Казус от 31-годишен мъж, алергичен към акари от домашен прах, разкрива тежка хранителна анафилаксия след поглъщане на брашнен червей. Епидемиологичните констатации показват, че алергени от червеи мопан, популярно местно ядливо насекомо в Зимбабве, могат да предизвикат респираторни симптоми в уязвима селска общност, професионално ангажирана в събирането на червеи мопан. Установено е, че около 50% от участниците от тази общност са чувствителни към този червей. Проучванията за кръстосана реактивност разкриха, че алергените от щурци могат да реагират кръстосано с алергени от скариди. Подобна кръстосана реактивност е открита между алергени от жълт брашнен червей, скариди и алергени от домашен прах. Установено е, че различни термични обработки, включително варене и пържене, частично намаляват кръстосаната реактивност между скариди, акари от домашен прах и алергени от насекоми.

Значение на изследванията

Този систематичен преглед на съществуващата литература показва, че протеините от насекоми са ценен хранителен източник с много ползи за здравето. Необходими са бъдещи проучвания, за да се разберат напълно безопасността и ползите от ядливите насекоми, така че те да могат да бъдат въведени в редовната човешка диета.

Дали ще изберем да ги ядем или не, е лично наш избор, все пак това не е храна като всяка друга. Идеята е по-скоро да не отхвърляме нещо като вредно, преди да сме научили достатъчно по темата.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.