
Ползи за здравето от калциевия аскорбат
Комбинирането на калций с аскорбинова киселина е полезно и за двете добавки. Калциевият аскорбат свързва аскорбиновата киселина (витамин С) с калциев карбонат. Подобно на калциевите соли на аскорбиновата киселина, калциевият аскорбат се хидролизира в стомаха, като се разпада до калций и аскорбинов йон. Стомашната киселина превръща аскорбиновия йон в аскорбинова киселина без да е необходимо увеличено производство на стомашен сок.
Аскорбиновата киселина подпомага абсорбцията на калция, като го прави по-биодостъпен за клетките.
Аскорбиновата киселина е важна за много други жизнени функции като абсорбцията на желязо, стимулирането на имунната система и като антиоксидант, който подсилва имунната система.
Витамин С е антиоксидант – той е един от многото антиоксиданти, които премахват вредното влияние на свободните радикали, остатъчни продукти при превръщането на храната в енергия в тялото. Витамин С неутрализира потенциално вредните реакции във воднистите части на тялото като кръвта и течностите, както в клетките, така и в междуклетъчното пространство.
Витамин С и съединителната тъкан – като участник в хидроксилацията на пролина, витамин С е необходим за производството на колаген, протеиново вещество, от което зависи целостта на фиброзната тъкан. Тези фибри се намират из цялото тяло, като изграждат здрави, но подвижни структури. Колагенът е „лепилото”, което подсилва много части на тялото като мускулите и кръвоносните съдове. Той е необходим за развитието и поддържането на здрави зъби, кости, венци, хрущяли, прешленни дискове, ставни повърхности, кожа и кръвоносни съдове. Чрез подпомагане производството на колаген, витамин С става жизненоважен за зарастването на рани и за възстановяването на увредените тъкани.
Витамин С и имунната система – витамин С може да се използва като имуностимулатор и имуномодулатор в определени случаи. Витамин С подсилва устойчивостта към инфекции чрез имунологичната активност на левкоцитите, производството на интерферон и поддържането на мукозните мембрани.
Хората произвеждат само три от четирите ензима, необходими за производство на аскорбинова киселина в тялото и трябва да си набавят този витамин чрез приема на храни, богати на витамин С и чрез хранителни добавки.
Ревита Ви препоръчва:
Витамин С и шипка, 500 mg
Витамин С и биофлавони, 500 mg
Витамин С – Алайв, 500 mg
Витамин С, 500 mg
Витамин С, 200 mg
Vit C Release, 500 mg
Коментари (0)
Нов коментар