Search
Филтрирай по...

Дамиана

ДамианаДамианата е нисък храст със силно разклонено стъбло. Има малки жълти цветчета, които заедно с листата отделят силен аромат. Плодовете му имат леко нагарчащ вкус. Родината му е Централна Америка, но сега е разпространено по цялата територия на Мексико, в Централна Америка и Западна Индия, както и в отделни части на Южна Америка. Използва се не само като ценно лекарство, но и за ароматизиране на различни алкохолни напитки. Точно дамианата придава  характерния аромат и вкус на оригинала на световноизвестната мексиканска напитка Маргарита. Традиционно се използва  и за приготвяне на чай.

Употребата на билката в народната медицина по света има дълга история. Съобщава се, че тя се е използвала като афродизиак още от древните маи в Централна Америка. Един испански мисионер за първи път съобщава, че мексиканските индианци правели от листата на билката ароматно питие, с което засилвали сексуалните функции. Тази билка е естествен афродизиак. Народната медицина в различни части на света я използва  за лечение на цял спектър от здравословни проблеми като депресия, кашлица, фибромиалгия, нощно напикаване, импотентност, простуда, инфекции от различен характер,  бронхит, възстановяване след тежки заболявания, диабет, проблеми с храносмилането, безплодие, импотентност, проблеми с бъбреците, невроза, ревматизъм, вагинално течение, горещи вълни при менопауза.

Химическият състав на дамиана е сложен и все още не е напълно определен. Тя  е богата на зеленикаво етерично масло, съдържащо 20 съставки, танини, смоли, флавоноиди, дамянин (кафяво горчиво вещество), тимол, и някои гликозиди. Билката не е токсична за хора и животни.

От 1888 до 1947 година тинктурите от билката дамиана са включени в националния фармацевтичен рецептурник на САЩ. Повече от век употребата й се свързва с подобряване на сексуалната функция на мъжете и жените. В Германия листата й се употребяват при хиперактивност, нервни заболявания и като тоник за хормоналната и централната нервна система

Съвременната медицина също използва дамиана  като афродизиак, тонизиращо и укрепващо нервната система средство. Счита се, че билката  действа  особено ефективно при жените.  През 2002 г. е награден един американски патент за жени, съдържащ дамиана, предназначен за лечение на депресия, главоболие по време на менструация, възбуда и горещи вълни. Като балансира нивата на женските хормони, билката контролира горещите вълни. Използва се като антидепресант при хора страдащи от слаба до умерена депресия и нервно изтощение. Особено е полезна, в случаи на комбинирана тревога и депресия след продължителен период на стрес.

ДамианаЛечебният ефект на дамиана при диабет е предмет на изследване от група мексикански  учени през 1984 г. Изследване доказва, че приготвената по традиционния начин отвара от билката намалява нивата на гликозата в кръвта. В по-късно изследване от 2002 г. е установено, че алкохолен екстракт от дамиана не показва антигликемичен ефект. Тези две противоречиви проучвания водят до заключението, че активните антигликемични съставки на дамианата могат да бъдат извлечени само по традиционния начин – чрез отвара.

В съвременната медицина тя се използва също така за намаляване на теглото, депресия, балансиране на хормоните и цялостно тонизиране.

Дамиана се използва  в много здравословни продукти под формата на чай, тинктури, капсули, таблети и екстракти. Ако търсите многофункционално лечебно средство, точната билка е дамиана.

Препоръчително е да не се приема от бременни жени, тъй като ефектът на билката върху фетуса все още не е известен.

Ревита Ви препоръчва:

Дамиана (лист), 400 mg

Прочетете още за Дамиана:

12 thoughts on “Дамиана”

 1. Виктория

  Здравейте,
  Бих искала да ви попитам дали е уместно да си закупя капсули дамиана, имайки предвид следното:
  По принцип съм с дългогодишен хирзутизъм и повишено окосмяване по лицето, което така и не успях да излекувам с медикаменти. След период на продължителен, преживян стрес либидото ми значително се понижи, дори бих казала, че въобще нямам такова.
  Въпросът ми е дали капсулите биха повишили сексуалното ми желание, без да увеличават окосмяването по лицето ми.
  Очаквам вашия отговор.
  Благодаря ви предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Наличието на хирзутизъм показва съществен проблем с хормоните и отклонения от нормалните нива, които едва ли биха се нормализирали с хранителна добавка. Окосмяването няма да се увеличи, но и очакван ефект може да няма.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. В.Георгиева

  здравейте бих искала да си поръчам листа от дамяна или чай в изсушен вид като черния чай такъв вид.Възможно ли е и до колко време можете да ми го доставите?

  1. Ревита

   Здравейте,
   Здравейте,

   Предлагаме Дамиана лист само под формата на капсули.Ето ТУК може да видите повече за продукта.

   Благодарим Ви за запитването!

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

 3. Продукта подходящ ли е при тотална хистеректомия?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Тоталната хистеректомия не е противопоказание за приема на билката. Подходяща е.
   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Светла

  Можели тези капсули да се ползват при нисък прогестерон.Как се примет преди цикъл , след цикъл и повреме на цикъл пият ли се?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Светла,

   Билката Дамиана стимулира половите жлези, но не може да стимулира избирателно образуване на по-големи количества прогестерон. Ако проблемът не е спешен за решаване и няма противопоказания за приемането му, по-подходящ е Див ям.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. Мария Радоева

   Здравейте,

   За съжаление не можем да ви предложим дамиана във вида, в който я търсите, но пък можем да гарантираме качеството в капсулите.

   Поздрави,

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   http://www.revita.bg

  1. Мария Радоева

   Здравейте,

   В секция “Къде да купя” сме публикували всички наши партньори, с които работим. Ревита поддържа над 400 продукта и ако го нямат в наличност, помолете ги да го поръчат от нас и за един ден ще е при вас.
   Благодаря ви за въпроса!

   Поздрави,

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top