
Дивата гъба се развива близо до корена или върху гниещите дънери на някои широколистни дървета с твърда дървесина като дъб, бук, японски дъб и др. Нейните кафеникаво-сивкави, ветрилообразни плодни тела се припокриват, оформяйки големи гроздове. Понякога тя достига огромни размери – повече от 50 см в диаметър.
Поради своя чудесен вкус, хрупкава структура и приятен аромат, тя се счита за първокласен деликатес. Притежава уникални лечебни качества и намира много широко приложение в традиционната източна медицина, която я прилага при диабет, стомашни болести, хипертония, хронична умора, хроничен хепатит и нервно напрежение.
След като през 1980 г. започва масовото отглеждане на култивирана гъба Майтаке, водещи американски и японски изследователски институти предприемат обширни клинични проучвания върху нейната многостранна активност. Те използват различна експериментална среда, в това число in vitro-експерименти (лабораторни опити върху ракови клетъчни линии и клетки инфектирани от вируси).
Плодното тяло на младата гъба съдържа голямо количество протеини, въглехидрати, ценни фибри , витамини В1 и В2 и ергостерол. То е богато на калий, фосфор, ценни аминокиселини като глутамин, аланин, лизин и др. Съдържащите се в Майтаке полизахариди бета-(1-3)-глюкан и бета-(1-6)-глюкан, поддържат, възстановяват и засилват значително имунната система.
В края на осемдесетте години професор д-р Хироаки Нанба създава екстракт от Майтаке, наречен от него D-фракция. Той съдържа особено активния полизахарид, бета-глюкан, който стимулира имунната система и активира определени клетки и протеини (макрофаги, Т-клетки, интерлевкин-1 и -2 и др.), атакуващи рака. D-фракцията не се разгражда в храносмилателния тракт и по този начин действа еднакво силно, както ако се приема през устата, така и при инжектиране. При лабораторните изследвания се установява, че екстрактът от Майтаке е особено ефективен срещу левкемия и рак на стомаха и костите. Д-р Нанба стига до извода, че екстрактите от Майтаке проявяват много по-силно антитуморно действие в сравнение с останалите гъби.
Други изследвания посочват, че гъбата влияе благоприятно на храносмилането и не допуска застояване на храната в червата. Майтаке проявява способността да регулира мастния метаболизъм, предпазва и подпомага функцията на черния дроб, понижава кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Проявява много добър ефект при затлъстяване, като нормализира метаболизма и хормоналните процеси.
В допълнение на силните си антиканцерогенни свойства, тя помага и при лечението на хепатит В и С. През 1992г. Националният институт за ракови изследвания на САЩ открива, че Майтаке проявява и силна активност срещу ХИВ –вируса, тъй като бета-глюканът стимулира производството на бели кръвни телца в костния мозък.
Според редица проучвания, гъбата помага на тялото да се бори със стреса.
В днешния напрегнат свят, изпълнен с все по-нарастващи количества химични вещества и отрови, хранителните добавки от Майтаке са прекрасно средство за борба с различните заболявания, за изчистване на токсините от организма ни и за преодоляване на стреса.
Коментари (1)
Нов коментар