Search
Филтрирай по...

Електронните цигари причиняват респираторни заболявания!

Електронни цигари

 

 

Според учени от Harvard T.H. Chan School of Public Health, огромен процент от електронните цигари съдържат вредни химикали, въздействието на някои от които може да е по-опасно дори от това на истинските цигари.

 

Учените настояват, че над 75% от електронните цигари са източник на диацетил – токсичен химикал, който сериозно уврежда белите дробове и може да доведе до развитие на облитериращ бронхиолит.

 

На Запад облитериращият бронхиолит разговорно е наричан още и “Popcorn Lung” (пуканков бял дроб). Наименованието отново е свързано с диацетила, по-конкретно с присъствието му в пуканките за микровълнова и ефектът, който оказва върху работниците в заводите, в които се произвеждат. Извън тази среда, облитериращият бронхилит се среща много рядко, но при хората, които използват електронни цигари с диацетил, рискът от развитие на болестта е голям.

 

Към момента електронните цигари се предлагат по целия свят, в повече от 7 000 разновидности. Въпреки огромната популярност и сравнително широко разпространената им употреба, техните опасни ефекти все още не са много добре известни, предупреждават учените от Harvard T.H. Chan School of Public Health.

 

Повечето потенциални рискове, свързани с употребата на електронни цигари, са фокусирани основно върху никотина, което не е съвсем правилно. Освен никотин – вещество със сравнително висока степен на пристрастяване, електронните цигари съдържат множество канцерогенни химикали, включително формалдехид, твърди един от авторите на изследването Дейвид Кристиани.

 

За съжаление диацетилът се съдържа не само в електронните цигари и в някои видове пуканки за микровълнова фурна. Той може да бъде открит и в много бързи храни, както и в някои видове краве масло с цел придаване на естествен аромат. Много често присъствието на диацетила не е упоменато на етикетите. Вместо това се използва „изкуствен ароматизатор”, което е много объркващо за потребителите.

 

Според много изследвания, честото вдишване на пари от химикала в концентрации над нормата, може да доведе дори до фатален край! Това означава, че всички, които са избрали „безопасните” електронни цигари трябва сериозно да се поинтересуват какво има в тях, преди да се окаже, че са били далеч по-вредни от истинските…

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top