Search
Филтрирай по...

Започна активността на респираторните вируси!

Вируси и грип

 

 

Главният държавен инспектор – д-р Ангел Кунчев предупреди в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ, че респираторните вируси вече са активни.

 

В края на месец ноември, се очаква да започнат да върлуват и грипните, заяви д-р Кунчев. По думите му, след около месец вече ще има изолирани положителни проби от грип, като случаите ще се увеличават все повече. Към края на януари, някои места в страната ще бъдат с повишени епидемични стойности на грип.

 

Респираторните вируси са водеща причина за инфекциите у нас. Най-разпространени са през есенно-зимния период и са особено опасни за по-възрастните хора и децата, защото често водят до проблеми със сърцето и черния дроб. При пациентите с хронични заболявания, рискът също е по-висок. Най-често, симптомите на респираторния вирус включват отпадналост и неразположеност, хрема, запушен нос.

 

Грипните вируси много често се изявяват с кашлица, главоболие, болки в мускулите, пповишена температура. Разпространяват се много лесно от човек на човек и са в състояние дан предизвикат епидемии и пандемии. Разпространяват се по въздушно-капков път, посредством капчиците, които се отделят при говорене, кашляне, кихане от хора, които са в близост и са заразени.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top