Search
Филтрирай по...

Защо фибрите са толкова полезни за храносмилането?

Фибри

 

Фибрите са много важна част от ежедневната диета, тъй като поддържат стомашно-чревния тракт в перфектно състояние. Една от основните причини за нарушеното храносмилане, е липсата на фибри в менюто, така характерна за съвременния човек.

Установено е, че жените под 50-годишна възраст трябва да получават не по-малко от 25 gr фибри дневно, а мъжете – 35 gr.

Диетичните фибри не са хранителни вещества и именно фактът, че преминават през тялото без да бъдат абсорбирани, ги превръща в толкова ценни компоненти. Те са „груба храна” и се съдържат предимно в растителната храна. Не се абсорбират в тънките черва, като достигат непокътнати до дебелото черво.

Има два фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите имат по-важно значение за здравето, тъй като те имат свойството да намаляват нивата на „лошия” холестерол и да увеличават „добрия”.

 

 

Как помагат фибрите?

 

-Подобряват храносмилането

Фибрите са перфектно средство срещу запечен стомах, насилствено и/или недостатъчно изхождане. Те намаляват риска от стомашно-чревни заболявания, хемороиди, а в някои случаи – дори рак на дебелото черво.

Едно от най-добрите решения срещу запек, са именно фибрите, които спомагат за придвижването и извеждането на всичко ненужно вън от тялото.

Пребиотичните фибри увеличават растежа на пробиотични бактерии – „приятелските” бактерии, които освен че са полезни за храносмилането, подсилват имунитета и които напоследък се препоръчват при висок холестерол, диабет и др.

Известно е още, че фибрите намаляват риска от развитие на по-сериозни заболявания на червата, като дивертикулит, и намаляват симптомите при синдром на раздразнено дебело черво, стомашни киселини и др.

 

-Подобряват здравето на сърцето

Категорично доказано е, че допълването на диетата с повече растителни влакна, води до намаляването на лошия холестерол (LDL) и подобряване състоянието на сърдечносъдовата система.

 

-Потискат апетита и намаляват теглото

Отнесени от вихъра на забързаното ежедневие, днес е по-трудно отвсякога да полагаме грижи за начина на хранене и теглото си. Доказателство за това е фактът, че все повече хора са над нормата.

Според проучванията, фибрите са супер ефективно средство за потискане на апетита и намаляване на теглото. Те значително увеличават усещането за ситост и по този начин предотвратяват преяждането и неволните посягания към нездравословни храни и напитки.

 

 

Къде се съдържат фибрите?

Срещат се основно в зеленчуците, пресните и сушените плодове, житните растения, като овес и др. Зърнените храни, кореноплодните растения и сушените плодове са страхотен източник на фибри.

Имайте предвид също, че приемът на повече вода е от жизнено важно значение за разграждането на фибрите и респективно – за това доколко ефикасно ще действат те. Освен това фибрите, които остават неразградени, могат да забавят дейността на храносмилателната система.

Revita Ви препоръчва:

Подобрява храносмилането

Течен диджестив 3 в 1 Wellesse – комбинира 3 активни супер ефикасни съставки в подкрепа на добрто храносмилане – разтворими фибри, пребиотици и екстракт от алое вера. Стимулира перисталтиката на червата и допринася за редовното изхождане. Насърчава чувството за ситост и поддържането на здравословно тегло. Спомага за поддържане нормални нива на кръвната захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top