Search
Филтрирай по...

Как да си помогнем при камъни в жлъчката?

Камъни в жлъчката
Кои билки помагат при чернодробни проблеми и камъни в жлъчката?

Образуването на камъни в жлъчката (холелитиаза) е често срещан здравословен проблем. Той възниква в резултат от утаяването на високи количества холестерол, които от своя страна образуват жлъчни камъни.

Основна причина за болестите на жлъчния мехур и жлъчните пътища, е диетата и по-специално – консумацията на богати на холестерол храни (животински мазнини, месо, яйца). Други рискови фактори за образуване на камъни в жлъчката могат да бъдат:

 • недостатъчно производство на жлъчен сок – необходим е за разграждането на холестерола и други вещества, които иначе биха се натрупали в жлъчния мехур под формата на конкременти;
 • хронични възпаления на жлъчния мехур и на жлъчните пътища;
 • стрес – повишава нивата на хормона кортизол, който изчерпва жлъчния сок;
 • терапия с противозачатъчни, хормонозаместителна терапия, бременност и други условия, при които нивата на естрогена се повишават, а производството на жлъчен сок намалява;
 • ниска киселинност на стомаха – стомашните киселини активират производството на жлъчка, а ниските нива го потискат (случва се например при прием на лекарства против киселини).

Основни симптоми при камъни в жлъчката: болки в горната дясна част на корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, подут корем, тежест и газове, пожълтяване на склерите (бялото на очите), умора и др.

Има билки, които по естествен начин облекчават проблемите с черния дроб и жлъчката!

Много от чернодробните и жлъчни заболявания са тежки и изискват активна фармакотерапия и хирургична намеса, но добре подбраната фитотерапия също спомага за ускоряване на оздравителния процес. Една от най-успешните билкови комбинации в подкрепа на черния дроб и жлъчката включва млечен бодил (бял трън), артишок, глухарче и куркума. Ето кои са основните фармакологични ефекти на тези лечебни растения!

Млечен бодил. Отличава се с мощни хепатопротективни и антиоксидантни свойства. Биологично активното съединение в състава му е силимарин – представлява флаванолигнанова фракция, която стимулира жлъчната секреция и ускорява регенерацията на черния дроб. Предпазва черния дроб от въздействието на алкохол, нездравословна диета, тежки метали и хепатотоксични медикаменти. Може да бъде съпътстващо средство в терапията на цироза, стеатоза и фиброза и при възстановяването от вирусен и токсичен хепатит.

Артишок. Това е силно жлъчетворна билка, която способства отделянето на жлъчка. Допринася за поддържане нормалния състав на жлъчката и намаляване на риска от образуване на жлъчни камъни. Допълнителни ползи на артишока са, че облекчава симптомите при чернодробни нарушения, предизвикани от небалансирано хранене и често съчетани с храносмилателни проблеми – газове, раздразнено дебело черво, диария, повръщане и гадене със спазми, които не са свързани с инфектиране на лигавицата. Осигурява ползи при повишени количества холестерол в кръвта, атеросклероза и състояния, изискващи увеличено отделяне на жлъчка.

Глухарче. Билка с изключително въздействие върху жлъчното и чернодробното здраве. Действа диуретично, лаксативно, жлъчегонно и противовъзпалително.  Немската комисия E (Научен съвет за лекарства и медицински изделия) препоръчва употребата на корените от глухарче при холецистит, жлъчни камъни, нарушения в храносмилането и разграждането на храната. Може да увеличи обема на жлъчната секреция, с което значително облекчава чернодробната функция.

Куркума. Едно от най-ценените лечебни растения в Аюрведа. Съдържа фенилпропаноиди (куркуминоиди), етерично масло и други активни съставки, които втечняват жлъчния сок, засилват отделянето му и стимулират изхвърлянето на жлъчните камъни. Куркумата предпазва черния дроб от фиброза разрастване на съединителната тъкан (фиброза). Профилактично противораково средство. Екстрактите от куркума ускоряват регенерацията на чернодробната тъкан при хронично отравяне с медикаменти, алкохол и тежки метали.

Оптимална подкрепа за черния дроб и жлъчката с Gall Defence Формула на Nature’s Way!

Gall Defence Формула на Американската компания Nature’s Way предлага специална комбинация от три продукта, съдържащи висококачествени екстракти от куркума, артишок и млечен бодил, и глухарче:

 • Артишок 60 капули (екстракт от артишок /лист/, източник на до 13-18% кафеоилхинова киселина, екстракт от млечен бодил /семена/). Дозировка: по 2 капсули 2 пъти дневно, след хранене.
 • Глухарче 100 капсули (екстракт от корен). Дозироква: по 3 капсули дневно след хранене.
 • Куркума 60 таблетки (екстракт от корен, стандартизиран до 95% куркуминоиди). Дозировка: по 1 таблета 3 пъти дневно, след хранене.

 

Комбинираната терапия на Nature’s Way предоставя широк спектър ползи!

Може да се използва при различни чернодробни и жлъчни заболявания: камъни в жлъчката, възпаление на жлъчния канал, остро и хронично възпаление на жлъчния мехур, цироза, хронично отравяне с химикали, лекарства и наркотици, неалкохолно затлъстяване на черния дроб и др.

Трите продукта на Nature’s Way се предлагат в пакета Gall Defence Формула

Профилактичен курс с Gall Defence Формула. Приемaйте с цел профилактика – при наличие на фамилна обремененост, при неправилно хранене и редовен прием на алкохол, и др. За оптимални резултати профилактичният курс се осъществява два пъти в годината.

Курс на терапия с Gall Defence Формула. Приемайте като допълнение към основното лечение при вече диагностицирани болести на жлъчката.

Ползи от терапията с Gall Defence Формула Nature’s Way:

 • оптимизира се функцията на черния дроб и жлъчния мехур;
 • насърчава неутрализирането на голям брой хранителни токсини и ксенобиотици;
 • контролира възпалението, болката и дискомфорта при холецистит и раздразнения на жлъчния канал;
 • забавя отлагането на холестеролови и билирубинови камъни в жлъчния мехур;
 • подпомага отделянето на жлъчни соли, пигменти и холестерол от храносмилателната система;
 • спомага за намаляване на темповете, с които се образуват жлъчни камъни и конкременти;
 • поддържа нормалния липиден метаболизъм и контролира нивата на общия холестерол в плазмата;
 • стимулира локалния и общия имунитет.

Nature’s Way има огромен опит в производството на натурални продукти за здраве – тази година брандът отбеляза своя 50-годишен юбилей в индустрията! Много от билковите екстракти на Nature’s Way са удостоени с престижните сертификати Non-GMO и TRU-ID™, които гарантират чистотия състав и безопасния произход на суровините!

Изберете най-доброто за себе си и близките си, доверете се на Gall Defence Формула на Nature’s Way!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top