Search
Филтрирай по...

Ключът към женското здраве е в естрогена!

Естро факторс за жени

 

Естрогените са доминиращите женски хормони, отговорни за развитието на вторичните полови белези и подготвящи тялото за овулация. Не всички естрогени са еднакви, обаче. Сред тях има и такива, които повишават риска от рак, включително рак на гърдата.

 

Излишният естроген е причина за редица здравословни физически и психически проблеми. Стресът, прекомерният прием на кофеин, синтетичните естрогени в противозачатъчните хапчета и хирмонозаместителната терапия, ксено-естрогените в почистващите продукти, пластмасата и козметиката, са сред основните причинители на естрогенният излишък. Състоянието е известно като естрогенова доминантност и се среща у много жени, повечето от които не са наясно откъде идват симптомите им.

 

Най-често симптомите на естрогеновата доминантност са упорито наддаване на тегло, чувствителност на гърдите, акне, раздразнителност, разсеяност и липса на концентрация, високи нива на тревожност и др.

 

Но излишният естроген може да им много по-лоши последствия върху здравето, включително безплодие, фиброкистозни гърди, повтарящи се спонтанни аборти, маточни фиброиди и ендометриоза, повишен риск от рак.

 

Ето още някои други признаци, които показват евентуално наличие на по-високи нива на естрогена в организма:

-Намалено сексуално желание

-Нередовна, много по-слаба или по-силна от обикновено менструация

-Задържане на вода и подуване

-Главоболие, особено преди менструалния цикъл

-Промени в настроението (най-често раздразнителност и депресия)

-Студени ръце и крака

-Косопад

-Проблеми с щитовидната жлеза

-Забавен метаболизъм

-Умора

-Проблеми със съня, безсъние

-ПМС

 

Ефикасната детоксикация на естрогена от организма може да бъде постигната чрез здравословна диета, прочистваща черния дроб от излишния естроген и регулира въздействието му върху клетъчните рецептори. Ето кои са храните, които трябва да присъстват много редовно във вашето меню, в случай, че изследванията покажат естрогенова доминантност:

 

 

Кръстоцветни зеленчуци

 

Зеленчуците от семейството на броколите, зелето, карфиола, брюкселското зеле, спанака и други листни зеленчуци, са богати на уникално мощната съставка индол-3-карбинол или I3C. В тялото, индол-3-карбинол се превръща в диндолиметан, който притежава способността да прочиства излишните естрогени от черния дроб. Консумирайте минимум 3-4 порции от тези зеленчуци седмично!

 

 

Розмарин

 

Добавян като подправка към различни храни, розмаринът насърчава формирането на „добри” естрогени, онези, които е много по-малко вероятно да причинят рак или да доведат до други здравословни проблеми. Розмаринът има силна антиоксидантна активност, подобрява паметта и настроението, и функционирането на щитовидната жлеза. Консумиран редовно, розмаринът подпомага намаляването на телесното тегло, метаболизма и енергийните нива.

 

 

Ленено семе

 

Подпомага здравословния естрогенен метаболизъм. Източник на лигнани, които изчистват излишните естрогени. Фитоестрогените в лененото семе оказват ефективен контрол върху свързването на естрогена с естрогенните рецептори. Омега-3 мастните киселини и фибрите в състава на лененото семе, намаляват нивата на възпаление в тялото и противодействат при запек.

 

 

Сьомга и други мазни риби

 

Източник на ЕРА, омега-3 мастна киселина, известна с мощното си противовъзпалително действие. Подпомага лечението на възпелителни и сърдечно-съдови заболявания, както и психични неразположения като депресия, тревожност и разстройство на вниманието и хиперактивност. ЕРА помага за образуването на „добри” естрогени в организма, така че хапвайте мазни риби 2 пъти седмично и по възможност комбинирайте с допълнителен прием на рибено масло.

 

 

Изофлавони

 

Изофлавоните, открити в соята, са мощни антиоксиданти, подпомагащи образуването на „добри” естрогени в тялото.

 

 

Фолиева киселина

 

Фолиевата киселина спомага преобразуването на естрогена в неговата добра форма, която намалява риска от развитие на рак. Фолиевата киселина играе съществена роля за метаболизма, правилната хормонална функция, синтеза на ДНК, метаболизма на хомоцистеина, дейността на нервната система. Този важен витамин от В групата, се среща в зеленолистните зеленчуци, които както споменахме и по-рано, са добър източник на индол-3-карбинол.

 

 

Някои натурални добавки в подкрепа на естрогенния баланс също могат да бъдат от изключителна полза за елиминирането на естрогеновата доминантност.

 

Естро факторс на канадската компания Natural Factors е източник на доказано работещи срещу естрогенния излишък съставки.  Продуктът съдържа калциев Д-глюкарат, екстракт от броколи, стандартизиран до 0,1% сулфорафан, индол-3-карбинол, екстракт от бял трън, стандартизиран до 60% силимарин, екстракт от листа на розмарин, стандартизиран до 6% карнозна киселина.

 

 

Това е изключително ефективна момбинация срещу хормонален дисбаланс и конкретно – повишени нива на естроген.

 

Естро факторс подпомага състоянието на жената по време на ПМС и менопауза. Помага на нервната система да работи ефективно, снема психичното напрежение, депресията и тревожността, предизвикани от естрогенния излишък, увеличава енергията и жизнеността у жените. Има силно антиоксидантно въздействие. Изключително полезен за нормалната дейност на черния дроб и възобновяването на хепатоцитите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top