Остеоартрит

Куркума (Curcuma longa L.) принадлежи към сем. Джинджифилови (Zingiberaceae). Освен че е едно от най-ефикасните лечебни растения на Източна и Южна Азия, то е навлязло активно и в кулинарията и фитотерапията на целия съвременен свят поради уникалните си диетични свойства. Употребяваната в медицината дрога е изсушеното (и обикновено стрито на прах), жълтеникаво обагрено коренище – Rhizoma Curcumae longae (лат.) или turmeric (англ.).

Наименованието куркума e с арабски произход (куркум) и е сборно за куркума и шафран –жълто оцветените подправки в традиционната арабска кухня, докато турмерик е с по-неясни корени и вероятно произлиза от старолатинското tarmaret (новолат. Terramerita), което означава „ценна земя” – асоциация със земите на Изтока, откъдето куркума пристига в Европа. В съвременната литература двете са синоними.

Биологично активни вещества в състава на куркумата. Коренището от куркума е богато на фитохимикали от различни химични класове. Основните фармакологично активни вещества са куркуминоидите от тип I, II и III - съответно куркумин, деметоксикуркумин и бис-деметоксикуркумин. Сместа от трите вещества, както и всяко едно поотделно, носят общото име куркумин. В по-малки количества се съдържат диарилпентаноиди и фенилпропаноиди, които имат по-ниска фармакологична активност. Коренището е източник още на етерично масло, стероиди, мастни киселини, смола, нишесте, витамини и минерали. Куркуминът обаче, е водещият фармакологичен агент и основният фокус на съвременните изследвания.

Ползи от куркумата. Куркуминоидите проявяват значителна имуномодулираща, противовъзпалителна, антимикробна и противопаразитна активност. Те подпомагат дейността на черния дроб и сърдечно-съдовата система, регулират нивата на кръвната захар, противодействат на образуването на амилоидни плаки в мозъчната тъкан и съответно – намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Етеричното масло в състава на куркумата редуцира нивата на триглицеридите и проявява холестероло понижаващо действие. Куркуминоидите оздравяват всички органи и системи в тялото – те намаляват умората и помагат на мозъка да функционира по-ефективно, подобряват работата на черния дроб и жлъчката, съдействат за здравословната редукция на теглото, подпомагат храносмилането и допринасят за бързото извеждане на токсините.

Като храна или като екстракт? Ако искате да получите всички ползи от куркумата, консумирайки я като храна, вие ще трябва да я приемате в доста големи количества. Високо концентрираните куркуминови екстракти са далеч по-ефективен и по-лесен вариант, при който ще бъдете сигурни, че само с капсула-две сте си набавили биологично активните вещества, в толкова високи концентрации, колкото е необходимо. Проблемът тук е, че не всички куркуминови екстракти се усвояват добре от тялото, затова едно от най-важните условия при избора на екстракт от куркума, е дали той се абсорбира добре. Слабата абсорбционна способност на екстракта, предполага също толкова слаба ефикасност.

Теракурмин™ - най-богатият куркуминов екстракт с висока бионаличност и клинично доказана ефективност!

Теракурмин™ (Куркумин рич)  е оригинален канадски продукт, източник на куркуминов екстракт, чиято бионаличност е над 300 пъти по-висока от тази на обикновения куркумин. Той се усвоява напълно от тялото и има осезаемо оздравяващо действие.

Създаването на екстракта Теракурмин™ е иновативен пробив във фармакологията на куркуминоидите. Проучванията върху хора и животни са потвърдили изключителната му безопасност и значително повишената ефективност в сравнение със стандартните куркуминови извлеци. Първата стъпка в производството му е подлагането на изсушената дрога на мокро смилане в мелница до постигането на микроскопични размери, около 100 пъти по-малки от тези при обикновеното стриване на коренищата. Следва диспергирането и солубилизирането на куркуминовия прах с растителна гума, известна като гума гатти или индийска гума, която се получава от кората на растението Anogeissus latifolia. В хода на този процес се образува колоидна суспензия, която се смесва отлично с вода и има изключително висока абсорбционна способност. Комбинацията от намаления размер на частиците и подобрената водоразтворимост осигурява абсорбцията на високи терапевтични нива на куркумина с дълъг плазмен полуживот.

 16 причини да изберете Теракурмин™ пред други куркуминови екстракти:

-Има много по-висока бионаличност (сила на активните съставки) в сравнение с голяма част от конкурентните продукти!

-Микроскопичният размер на частиците гарантира бърза абсорбция и пренос до тъканите, където е необходим, без да алергизира организма и да обуславя имунотоксикологични реакции!

-Това е екстрактът, преминал през оптимален брой двойно слепи клинични проучвания!

-Съдържанието на всяка 30-милиграмова капсула е еквивалентна на 8 100 мг куркумин, което при средното съдържание от 2-3% в стритата на прах растителна дрога, се равнява на около 320 грама куркума – нереалистично високо количество за всекидневен прием с диетата!

-Осигурява мощно антиоксидантно действие срещу широк спектър остри и хронични състояния – остеоартрити и артропатии, ревматоидни заболявания, чернодробни заболявания, захарен диабет, предразположеност към онкопатология и възстановяване от химио- и лъчетерапия; атеросклероза и кардиомиопатии; затлъстяване и метаболитен синдром; болест на Алцхаймер и деменция!

-Може да се използва за детоксикация на организма при системна или тежка употреба на алкохол, понеже намалява с минимум 25% кръвната концентрация на ацеталдехид токсичния метаболит на етиловия алкохол. Какво означава това? Ами след като приетият алкохол, с помощта на определени ензими, е превърнат в ацеталдехид, той трябва да бъде преобразуван в ацетат, за да се изхвърли безпроблемно от тялото. Но при системна злоупотреба с алкохол, черният дроб не разполага с достатъчно глутатион, който да превърне ацеталдехида в ацетат. Така ацеталдехидът, който е много по-токсичен от алкохола, се натрупва в тялото! Теракурмин™ подпомага функциите на черния дроб и насърчава извеждането на вредните субстанции от тялото!

-Въздейства отлично на кожата и забавя процесите на кожно стареене!

-Намалява страничните ефекти при пренатоварване на мускулатурата при спорт или интензивна физическа дейност!

-Съдейства за подобряване на имунния отговор срещу различни дразнители и понижава нивата на хронично възпаление в тялото!

- Реагира с различни свободни радикали и ги неутрализира, възстановява нормалните нива на различни антиоксидантни ензими!

-Има силно имуномдулиращо действие и насърчава образуването на антитела!

-Има добре изразено кардиопротективно действие!

- Противодейства на затлъстяването, като насърчава секрецията на адипонектин – ключов за телесното тегло хормон, който „казва” на мускулите да използват въглехидратите като източници на енергия. Мастните клетки на стегнатото, изчистено тяло отделят повече адипонектин.

-Спомага за поддържане на нормални нива на глюкозата в кръвта

-Допринася за понижаване на общия и на „лошия” холестерол (LDL)

-Има анти-амилоидогенно и предпазаващо мозъка действие

 

Виж продукта тук:

Куркуминрич

 

Клинични изследвания, проведени върху Теракурмин™

1.Сърдечна недостатъчност.

Двойно-сляпо клинично проучване върху 68 пациенти показва, че Теракурмин™ има положителни ефекти върху диастолната функция у хипертензивни пациенти с вентрикуларна хипертрофия. Групата, приемала по 60 мг Theracurmin за 24 седмици, е имала понижение от 12.7% в ригидността на лявата камера в сравнение с плацебо групата. Левокамерната диастолна недостатъчност е била значително по-лека у пациентите, приемали Теракурмин. Препаратът може да се окаже от действителна полза при профилактиката и лечението на левокамерната сърдечна недостатъчност.

(American Heart Association, Nov.12-16, 2011 / American College of Cardiology, March 26, 2012)

 

2.Атеросклероза.

Редица двойно-слепи клинични проучвания са проведени, за да се оценят ефектите на Теракурмин™ върху артериалното здраве на жените в пост-менопауза. Приемането на 150 мг Теракурмин™ дневно, съчетано с физически упражнения в продължение на осем седмици, е довело до значително подобрение на артериалния комплайънс (на каротидната артерия), васкуларната ендотелна функция и централната артериална хемодинамика.

(AkazawaN., etal: ArteryResearch 7(1):67-72, 2013)

3.Рак. В изследване проследяващо промяната в качеството на живот при 16 пациенти с рефракторен рак на панкреаса или на жлъчните пътища, третирани с химиотерапия (гемцитабин) и приемащи дневна доза от 200 или 400 мг Теракурмин™, се установява, че куркуминът облекчава някои от симптомите. Проучването документира значителното подобрение в качеството на живот на пациентите чрез оценяване техните реакции и преживявания по отношение на умората, функционалните способности, диарията (честа странична реакция на химиотерапията) и загубата на апетит. 21% от пациентите, приемали Теракурмин™ преживяват успешно повече от една година.

4.Детоксикация на черния дроб.  Проучване върху здрави доброволци с относително високи чернодробни маркери (гама-глутамилтранспептидаза, аспартаттрансаминаза и аланинтрансаминаза), проведено в Япония показва, че приемът на Теракурмин™ в дневна доза от 180 мг (шест капсули) за един месец е довело до понижаване на ензимите съответно с 12% при ASAT, 16% при ALAT и с 15% при γ-GTP. Подобрението е било още по-значително при участниците, чиито базисни нива са били по-високи.

(Otsuka Y, et al: The Journal of Japan Mibyou System Association 16(2):331-333, 2010)

5.Детоксикация след прием на алкохол.  Основният токсичен метаболит на алкохола – ацеталдехидът, представлява главната причина за дискомфорта след консумацията му (махмурлук) и основен интоксикант за черния дроб. Наред с това, повишените му количества в кръвта се наблюдават при редица хронични заболявания. В клинично изследване, седмина доброволци приемат едно и също количество алкохол (0.05 мл етанол/кг) , заедно с вода или с напитка, съдържаща 30 мг Теракурмин™. След 30 минути кръвната концентрация на ацеталдехида у лицата, приемали куркуминовия препарат, е била с 25% по-ниска от тази у лицата, приели само вода след алкохола. Направено е заключение, че Теракурмин™ може да противодейства на алкохолната токсичност.

(Sasaki H., et al: Biol Pharm Bull.34(5):660-665, 2011)

6.Възстановяване след мускулна преумора. В кръстосани клинични проучвания у хора е потвърдено, че приемът на Теракурмин в доза от 150 мг преди и след интензивно физическо натоварване, е последван от ускорено възстановяване на мускулните влакна. Активността на креатинкиназата(CK) в кръвта – ензим, използван като маркер за мускулно увреждане, е понижена съществено в теракурминовата група спрямо плацебо.

(Tanabe Y, et al: Eur J ApplPhysiol 115:1949–1957, 2015)

7.Остеоартрит на коляното. В двойно-сляпо, рандомизирано и плацебо-контролирано, 8-седмично проучване върху 50 пациенти на възраст 40 или повече години, с медиален остеоартрит на коляното, са изследвани две групи от по 25 души. Едната половина са приемали по 180 мг Теракурмин™ и при тях се е наблюдавало значително намаляване на болката в коляното в сравнение с плацебо групата. В допълнение, теракурминовата група е успяла значително да намали своята зависимост от нестероидните противовъзпалителни средства.

 (Nakagawa Y., et al: J Orthrop Sci. Vol. 19, Nov. 6, 2014)

8.Оксидативен стрес, предизвикан от физическо натоварване. В двойно сляпо, плацебо-контролирано, контра балансирано кръстосано изследване са участвали доброволци, разделени на две групи. На първата група е давано по 90 мг Теракурмин™ два часа преди натоварване (единична доза), а  на втората - два часа преди и непосредствено след натоварване (двойна доза). И у двете групи е наблюдавано значително повишение в серумната концентрация на биологичния антиоксидантен потенциал (BAP) и на редуцирания глутатион(GSH).

(Takahashi et al. Int J Sports Med. 34: 1-7, 2013)

9.Противостарееща грижа за кожата. Теракурмин™ действа едновременно като антиоксидант и противовъзпалителен агент в кожата срещу стрес, предизвикан от UVлъчите. Установено е също така, че приемът му подобрява състоянието на кожата, като увеличава съдържанието на вода в нея (при доза от 60 мг дневно) и намалява броя на старческите петна (при 180 мг дневно).

Теракурмин™ (Куркумин рич) съдържа екстракт от куркума в биоактивна форма и с висока степен на абсорбция. Това е най-ефикасният екстракт от куркума в индустрията на природни продукти за здравето. Върху Теракурмин™ са проведени множество проучвания, част от които признати дори от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA)! Теракурмин™ е усъвършенствана форма на куркумин, която се усвоява над 300 пъти повече от обикновения куркумин.

Само с помощта на Теракурмин™ ще се уверите колко мощен оздравяващ ефект може да има куркумата върху тялото!

Екстрактът от куркума в Теракурмин™(Куркумин рич)  е патентован от японската компания Theravalues Corporation, която използва изключително чисти суровини с най-висок клас. Екстрактът Теракурмин™ е преминавал през строги тестове за проверка на състава и качеството. Теракурмин™(Куркумин рич) е продукт на канадската компания Natural Factors - най-големият производител на хранителни добавки в Канада. Компанията има дълга история в производството на витамини, минерали, билкови екстракти, суперхрани, есенциални мастни киселини, и др. Продуктите на Natural Factors не съдържат ГМО, химикали, разтворители и други вредни субстанции! Вносител: Гео Нутришън ЕООД. 

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.