Search
Филтрирай по...

Не изхвърляйте черупките на яйцата, съдържат калций в изобилие

Изследванията на унгарските медици, продължили повече от 10 години, показват, че яйчената черупка, състояща се 90% от калциев карбонат, се усвоява лесно. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм микроелементи: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. (общо 27 елемента).

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите. Тя е особено полезна за малки деца над 1 година, защото процесите на формиране на костната тъкан при тях са най-интензивни и изискват непрекъснато постъпване на калций.

Известно е, че недостигът на калций, особено в костите, е едно от най-честите нарушения на обмяната на веществата. Това са рахит, неправилен растеж на зъбите при децата, изкривявания на гръбначния стълб, развалени зъби, чупливост на костите, анемия, податливост към настинки, алергии, херпеси по устните, слаби родови контракции и др. Ето защо ръководителят на екипа д-р Компехер препоръчва употреба на яйчени черупки при бременност, от деца от 1 до 6 години, както и от подрастващи и юноши (до 19 – 20-годишна възраст). Профилактичен прием два пъти годишно на яйчни черупки от възрастни за предотвратяване на гръбначни заболявания, зъбен кариес и остеопороза.

4 thoughts on “Не изхвърляйте черупките на яйцата, съдържат калций в изобилие”

 1. Десислава Димитрова

  Здравейте, може ли стрити яйчени черупки да се напълнят в капсули за пиене и колко броя на ден трябва да се приема от възрастни с проблем – зъбен кариес.

  1. Ревита

   Здравейте,

   За съжаление не можем да отговорим на въпроса Ви.

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   Ревита ООД

 2. Vasya Videnova Savova

  Interesuvam se da znam,sled kato sa tolkova polezni cerupkite na iayzata,bih limogla da ghi izsuscia,sciukam i zarovia v zemiata,kato miarka da natoria s kalzii lipsvasctiat element.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Да, бихте могла. Яйчените черупки могат да се използват за наторяване на цветята, зеленчуковата градина и плодните дръвчета. Измивате и изсушавате черупките, стривате на прах и поръсвате почвата около растението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top