Search
Филтрирай по...

Полифеноли – защитниците на здравето!

Полифеноли

Полифеноли – тези уникални вещества представляват категория фитохимикали, естествено съдържащи се в растенията. Има повече от 500 вида полифеноли, които могат да бъдат категоризирани в следните групи:

-флавоноиди

-фенолни киселини

-стилбени

-лигнани

Нивата на полифенолите в плодовете и зеленчуците може да варира в зависимост от това къде и как се отглеждат те. Основните ползи на полифенолите за здравето са свързани с техните мощни антиоксидантни свойства, които предотвратяват клетъчното увреждане.

Полифенолите влияят на гените и на генната експресия, увеличават продължителността на живота, балансират нивата на кръвната захар, понижават холестерола, предотвратяват натрупването на мазнини, подобряват храносмилането, подпомагат мозъчното здраве и поддържат кожата гладка.

Едни от най-мощните, познати до момента полифеноли са епигалокатехин галат, берберин, куркумин и ресвератрол. Известно е, че те  имат изключителен потенциал за активиране процесите на клетъчно пречистване, познати като автофагия. Това има важно значение за намаляването на риска от онкологични заболявания, защото колкото по-малко увредени клетки има в организма, толкова по-малко вероятно е да се създаде благоприятна среда за раковите клетки. Увредените клетки обикновено са стари клетки и премахването им позволява подмладяването на тъканите. Нека отблизо разгледаме свойствата на горепосочените полифеноли!

Епигалокатехин галат. Във високи количества се съдържа в зеления чай. Това вещество увеличава продължителността на живота и помага в борбата с рака като предотвратява растежа на туморите и намалява факторите, отговорни за разпространението на рака в тялото. Зеленият чай потиска апетита, намалява депозирането на мазнини и увеличава термогенезата – поради тези причини добавките със зелен чай се препоръчват и с цел отслабване.

Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, епигалокатехингалатът подпомага сърцето и мозъка, поддържа здравето на артериите, понижава активността на тромбоцитите. Тъй като активира процесите на автофагия и защитава мозъчните клетки от увреждане, приемът на епигалокатехингалат е удачен е удачен и с цел намаляване на риска от деменция в по-късните години от живота.

Куркумин. Куркуминът е антиоксидант, съдържащ се в състава на куркумата. Той не само инхибира растежа на ракови клетки и намалява възпалението чрез активиране процеса на автофагия, но и поддържа здравето на сърцето, подобрява настроението и понижава кръвната захар. Куркуминът понижава производството на захари от страна на черния дроб и по този начин подобрява инсулиновата чувствителност. Чрез балансиране на кръвната захар, се понижават и нивата на триглицеридите и LDL холестерола, което е жизненоважно за хората с диабет и сърдечно-съдови болести. Установено е още, че куркуминът може да действа като естествен антидепресант, тъй като увеличава нивата на хормоните на щастието – серотонин и допамин. Куркуминът е мастно-разтворим, затова е добре да се приема с мазнини или под формата на добавка. Качествените добавки с куркумин задължително съдържат и екстракт от черен пипер, който подобрява абсорбцията на куркумина.

Берберин. Този алкалоид предизвиква автофагия и помага за забавяне на стареенето.  Берберинът активира вещество, наречено AMPK, които отговаря за термогенезата, при което в организма започват да се изгарят повече мазнини. При изследване, тестващо ефектите на берберина върху теглото се установило, че ежедневният прием на берберин в продължение на 13 седмици, води до понижаване на теглото средно с 2,5 kg. Експертите смятат, че ефектът на берберина е равнозначен на редовни физически упражнения!

Берберинът е известен и с благоприятните си свойства върху кръвно-захарния профил и сърдечно-съдовото здраве – подобрява инсулиновата чувствителност и контролира нивата на холестерола и триглицеридите, предотвратява абсорбцията на холестерол в червата и понижава концентрациите на мазнини в кръвта. Берберинът подпомага поддържането на нормалната чревна флора и може да се използва при определени чревни инфекции. Съдържа се в някои растения като хидрастис и кисел трън.

Ресвератрол. Това вещество има способността да подпомага здравето на артериите и има противовъзпалителен ефект. Заедно с епигалокатехингалата, ресвератролът забавя стареенето на кожата. Ресвератролът подобрява кръвопотока към мозъка, подсилва кръвно-мозъчната бариера и понижава възпалението – всичко това забавя развитието на Алцхаймер. Ресвератролът е известен и със способността си да контролира апетита и да намалява натрупването на излишни мазнини. Ресвератролът се съдържа в червеното вино, червеното грозде, тъмния шоколад, фъстъците, тъмните семчести плодове като къпини и боровинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top