Search
Филтрирай по...

Разработват лекарство срещу стрес

Разработват лекарство срещу стресСпоред специалисти от  Emory University в САЩ , нивата на стресовия хормон кортизол значително се понижават от вдишване на дори малка доза окситоцин.

Окситоцинът е хормон, който има важно значение в процесите на кърмене и раждане, а според американските учени той притежава и свойствата да успокоява мъжете и жените по време на семейни скандали.

За целта на проучването, изследователите от Emory University, заедно с колегите си учени от Швейцарския университет, включили в експеримента си съпружески двойки, които трябвало да дискутират помежду си проблеми, предизвикващи разногласия. Едната група двойки трябвало да вдишват окситоцин от специален назален спрей, докато на другата група било давано плацебо.

Резултатите от експеримента показали, че споровете между мъжете и жените, на които бил даден окситоцин били значително по-спокойни, а до конфликт между тях така и не се стигнало, за разлика от плацебо групата.

Авторите на изследването са категорични, че ролята на окситоцин в понижаването нивата на кортизола може да се окаже огромна. Те смятат, че откритието им може да бъде изключително полезно в бъдещото разработване на ефективна терапия, която да се справя със стреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top