DGL - Deglycyrrhizinated Licorice Root / ДиДжиЕл - Деглициризиран сладник / Женско биле...
Бодежи и парене в горната част на корема и областта зад гръдната кост, гадене, упорита болка, силен дискомфорт... – това са най-често срещаните оплаквания при стомашни киселини.
Стомашните киселини могат да бъдат изключително досадни и сериозно да нарушат качеството на живот. С времето те водят до загуба на удоволствие от приеманата храна, а човек започва да се храни еднообразно и непълноценно.
Основни причини за появата на стомашни киселини са преяждането и консумацията на продукти с ниско качество, безконтролният прием на обезболяващи медикаменти и др.
Противно на общоприетото мнение, стомашните киселини не са никак безобиден проблем. Ако симптомите се неглижират, а състоянието продължи дълго във времето, се увеличава риска от развитие на далеч по-сериозни стомашно-чревни смущения, представляващи заплаха за здравето.
Билката женско биле е отлично природно лекарство за храносмилателната система! Сладкият корен, наричан още сладник или женско биле (Glycyrrhiza glabra), е известно в нашата народна и официална медицина лечебно растение. Със сладкия си вкус от древни времена е привлякъл вниманието на всички народи, по чиито земи расте, като е навлязъл в кулинарията и медицината им, а презпоследния век медицинската му употреба е научно обоснована.
Настоящият оригинален състав Ди Джи Ел (DGL®) на Natural Factors е формулиран, като от екстракта от сладкия корен е изваден глициризинът (отговорен за кортикостероидните ефекти, включително покачване на кръвното налягане) и е насочен към облекчаването на стомашно-чревния комфорт и здравето на храносмилателната лигавица.
Ползите от Ди Джи Ел са следните:
-Подпомага лечението на пептични язви и предотвратява повторната им поява;
-Потиска развитиетона Helicobacter pylori, бактерията причинител на стомашни язви и хроничен гастрит;
-Стимулира продукцията на муцин – вещество, предпазващо стомашната лигавица;
-Облекчава тежестта и паренето поради рефлукс в областта на стомаха и хранопровода;
-Лекува афти в устната кухина при смучене на таблетките се смучат или при разтварянето им във вода като промивка за уста.
Защо екстрактът от сладък корен на NaturalFactors e деглициризиниран?
Причините се коренят в химичната природа и фармакологията на това вещество. Глициризинът (или още глициризинова киселина) е един от главните активни компоненти на растението, отговорен за сладкия му вкус (30-50 пъти по-сладък от захарозата). Има тритерпенова сапонинова структура и в организма се превръща до активното вещество еноксолон, което има противоязвена активност (и е регистрирано в много страни като лекарство), понеже потиска ензимите, разграждащи гастропротективните простагландини PGE-2 и PGF-2α в храносмилателния тракт. Оказва се обаче, че стероидоподобната му структура е в основата на редица минерал-кортикоидни странични реакции, някои от които могат да бъдат опасни. Понеже потиска метаболизма на кортизола в бъбреците, глициризинът задържа течности, затруднява дейността на сърцето и покачва кръвното налягане. Други чести реакции към него са главоболие, нарушения в сърдечния ритъм, хипокалемия, покачване на теглото и мускулна слабост, която при хронична употреба може да премине в рабдомиолиза.
В хода на изследванията е установено, че екстрактът от сладък корен има отлична гастропротективна и антимикробна активност, и без присъствието в него на глициризин, поради което той е отстранен от продукта Ди Джи Ел (DGL). Това дава възможност екстрактът от сладък корен да се приема продължително време (което най-често се налага поради склонността на язвите и гастритите да рецидивират), без да се акумулират токсични явления и ползата от продукта надделява над тази от обикновения извлек (с глициризин), при която първоначалният ефект е привидно по-силен, но с много повече неблагоприятни реакции.
Ди Джи Ел /DGL („ди джи ел“ –англ. Deglycyrrhizinated licorice) представлява деглициризиниран екстракт от сладкия корен (10:1) – 400 мг за таблетка, което отговаря на 4 г суров корен от растението. Химичният му състав и обусловените от него ефекти могат да се обобщят така:
-Кумарини – главно глицирол, изоглицирол и глюкокумарин. Проявяват противовъзпалително и антимикробно действие срещу патогенните микроорганизми в устната кухина.
-Флавоноиди – глициретин, глабридин, глаброл, формононетин, ликоизофлавони А и B и други. Имат антиоксидантно действие и антимикробна активност – например глабролът и глабридинът потискат развитието на Staphylococcus aureus и наCandida albicans върху устната и чревна лигавица. Те са главният агент и срещу H. pylori.
-Халкони – ликвирицигенин и изоликвирицигенин. Понякога се причисляват към флавоноидната група. Имат изразено антикариесно действие, когато Ди Джи Ел /DGL се смучат като оромукозни таблетки, понеже потискат глюкановата продукция на Streptococcus mutans в устната кухина и ограничават образуването на зъбна плака.
-Тритерпенови сапонини – глициретинова киселина, глабролид, бета-амирин. Както повечето сапонини, имат повърхностноактивни свойства. Попадайки върху стомашната лигавица, те стимулират отделянето на муцин и образуват защитен филм (подобно на хидроталцит и алмагел, но без да натоварват организма с метални йони), който играе ролята на бариера срещу повишената киселинност и бактериалните токсини (срещу които антиацидите нямат ефект).
-Етерично масло – анетол, бензалдехил, бутиролактон, евгенол и други монотерпени. Добре известно е газогонното, противовъзпалително и подобряващо храносмилането действие на тези вещества. Те стимулират отделянето на храносмилателни ензими, но не и на солна киселина, и така ускоряват пасажа на храната и облекчават дейността на дванадесетопръстника и тънките черва.
Още през 1982 година в паралелни проучвания е установено, че екстрактът от сладък корен е еквивалентен в противоязвеното си действие на симетидина (тагамет, сега отпаднал) и на ранитидина (зантак, масово използван и днес). Нови изследвания го приравняват с омепразола.
Ди Джи Ел /DGL стимулира образуването и отделянето на секретин – пептиден хормон, произвеждан от S-клетките на дванадесетопръстника в хода на храносмилателния процес. Секретинът потиска на свой ред продукцията на солна киселина от париеталните клетки на стомаха и стимулира отделянето на бикарбонат (естествен антиацид) от центроацинарните клетки на панкреаса. Този ефект на Ди Джи Ел /DGL го прави предпочитан пред приемането на сода бикарбонат поради това, че ендогенният бикарбонат се отделя в точно необходими за неутрализирането на киселините количества по механизма на обратната връзка, докато приетата отвън сода винаги е в завишени количества и натоварва организма с натрий.
Важно предимство на Ди Джи Ел /DGL пред антиацидите е и това, че не съдържа метални катиони, които да повишават pH на стомашната лигавица. В условията на повишено pH се променя степента на абсорбцията на голям брой други лекарства (пациентите с язва и гастрит често са на полифармацевтична терапия и нерядко получават язва именно от лекарства) и ефектите от това могат да бъдат непредсказуеми.
В клинично проучване от 2013 г., сравняващо ефективността на четворна (амоксицилин + кларитромицин + омепразол + бисмутовсубсалицилат-) терапия на пептична язва, инфектирана с Helicobacter pylori и на екстракта от сладък корен, установява, че изкореняването на хеликобактера е еднакво ефективно при двата вида лечение, но с растителния екстракт това е постигнато на много по-ниска цена, с по-добра поносимост и без значителни странични реакции (MarjanRahnama, DavoodMehramanietal., JResMedSci 2013 Jun).
При правилен подбор на антибактериалните средства от лекаря, Ди Джи Ел /DGL е напълно съвместим с антибиотична терапия и нерядко има синергичен ефект с нея. Продуктът е изцяло вегетариански. Ди Джи Ел /DGL е съвместим с антихипертензивните медикаменти и за разлика от обикновения екстракт от сладък корен, НЕ покачва кръвното налягане.
Ди Джи Ел /DGL е удобно и ефективно средство за лечение на афти в устната кухина. За целта, 2-3 пъти на ден се смучат по 1-2 таблетки. Добрият контакт на активните вещества със слюнката ги активира и е важен за ефекта както срещуафтите, така и за стомашно-чревните проблеми, затова таблетките не трябва да се гълтат цели, а да се смучат или дъвчат.
Производител: Natural Factors, Canada. Вносител: Гео Нутришън ЕООД. Тел.: 02/9530583.
Търсете Ди Джи Ел /DGL в аптеките или го поръчайте онлайн ТУК!
Коментари (1)
Здравейте!
При условие, че се използва деглициризиниран екстракт (DGL), който не проявява хормоноподобни ефекти и не повишава кръвното налягане, нормалната безопасна употреба на сладкия корен може да продължи дълго време – не е точно документиран максимален срок, но спокойно може да достигне 3 до 6 месеца. Ако се използва наистина много време, добре е да се прави пауза от по един месец на всеки 2-3 месеца прием, но също така не бива да се насърчава непрекъснатата му употреба и поради това, че са необходими и други подходи към състоянието, за да не премине в по-тежко заболяване. Трябва са се провери дали е налице инфекция с Helicobacter pylori (и при установяване на такава тя да се лекува); да се извършат промени в диетата, намаляващи образуването на излишна стомашна киселина, да се ограничат известните рискови фактори и т.н.
По време на паузата може да се използват други антиацидни и гастропротективни средства, например Гастритикс https://revita.bg/shop/gastritix-gastritiks-h-100-kapsuli , за да се успокои възпалението и ускори регенерацията на лигавицата (всъщност, Гастритикс може са се приема и по време на терапията с DGL). Друг продукт, добре съчетаващ се с DGL, особено при остра симптоматика, е Reflu-X-Complex https://revita.bg/shop/reflu-x-complex-mit-mucosave-bilkova-smes-sresshu-kiselinen-refluks-120-kapsuli-100-vegan . Той също може да се прилага заедно с DGL или по време на „почивката от него“.
Поздрави,
Борис Гинчев
Магистър-фармацевт
Нов коментар