Search
Филтрирай по...

Токсин, смъртоносен за рибите може да лекува рак

 

Токсин, смъртоносен за рибите може да помогне при лечението на рак

 

Предполага се, че токсин, унищожаващ огромни количества риба ежегодно, може да спре развитието на ракови клетки.

В следствие на факта, че токсинът от  патоген има способността да блокира клетъчното делене още в ембрионален период, изследователите предполагат, че би могъл да се използва успешно при лечението на ракови заболявания.

Учените от университета във Фрайбург открили, че токсинът от рода Yersinia ruckeri – същия род  патогени, които причиняват бубонната чума при хората, предизвиква смъртоносния вирус  при риби от семейство пъстървови, например при  сьомгата и пъстървата. Това причинява загуби за милиони долари на рибната промишленост.

Токсинът, Afp18, деактивира действието на протеин RhoA, който контролира много жизненоважни процеси в човешките и рибни клетки. Сред тези процеси е и изграждането и унищожаването на актиновите нишки – които са необходими, както за клетъчното деление, така и за разпространението на туморни клетки  в тялото.

В проучването, публикувано в Nature Communications, изследователите инжектират Afp18 в ембрион на риба зебра.

Токсинът накарал актинови филаменти да колабират, като свързал N-ацетилглюкозамин с аминокиселината тирозин в протеина RhoA. Според учените, това е необичайна реакция в природата.

Изследователите са на мнение, че смъртоносният за рибите елемент има потенциала да води борба с рака, заради въздействието си върху протеините RhoA, които са замесени в разпространението на болестта и в появата на метастази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top