Search
Филтрирай по...

Увеличават се онкологичните заболявания в България

През последните години се наблюдава рязко увеличаване на онкологичните заболявания у нас. Новозаболелите за една година са 34 хиляди души. Това съобщи доц. д-р Галина Куртева, националният консултант по медицинска онкология и химиотерапия. Преди 20 години, през 1992 г., числото на новооткритите ракови заболявания у нас е било 26 хиляди за година, отбеляза тя. Специалистите напомнят още, че тогава и населението на България е било значително повече, отколкото сега.  В България, по данни на Националния раков регистър за 2010 г., водещи болести при мъжете са ракът на белия дроб, простатата, дебелото черво и пикочния мехур, а при жените – на гърдата, на матката, на дебелото черво и на яйчниците.

Една пета от всички злокачествени заболявания са предизвикани от хронични инфекции. Например някои щамове на човешкия папилома вирус предизвикват рак на маточната шийка, а инфекцията с вируса на хепатит В често води до рак на черния дроб.

Всеки човек има ракови клетки в тялото, които се образуват от 6 до повече от 10 пъти през живота му. Тези ракови клетки не се показват в стандартните тестове, докато не станат милиарди. Когато имунната система на човек е силна, раковите клетки се унищожават докато са малко и така се спира тяхното развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top