Search
Филтрирай по...

CLA за естествено намаляване на телесните мазнини!

отслабване

 

 

Така наречената конюгирана (или свързана) линолова киселина – CLA, е растителен фет бърнър – успешно изгаря мазнините, при това без неприятните странични ефекти, които се получават при някои диетични продукти. Нека да видим с какво и защо може да ни е полезна.

Логично е да вярваме, че само нискокалорична диета и редовни физически упражнения могат да ни помогнат за намаляването на теглото. Но всъщност борбата с килограмите се превръща в ежедневна неравна битка за много хора.  Защото наднорменото тегло е не само повод за ниско самочувствие, то е и въпрос за общественото здраве. Изследванията показват, че затлъстяване често води до по-сериозни усложнения като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. Въпреки че няма просто решение на проблема с излишните килограми, продуктът, наречен CLA или конюгирана линолова киселина, помага на много хора да свалят килограми и да задържат резултата. Това важи особено в случаите, когато CLA се комбинира с упражнения и диета.

 

Какво е CLA

Става дума за мастна киселина, която, както подсказва името й, идва от незаменимата ненаситена мастна киселина, наречена линолова киселина. CLA естествено се среща в месото и млечните продукти, но учените смятат, че поради промяната в хранителните навици и в производството на храни, през последните 20 години приемаме 80% по-малко CLA чрез храната. Това се случва по две причини: първо, поради опасения за здравето вече избягваме храни, богати на CLA, и второ, животните вече не се хранят с богата на CLA трева, а по-скоро със смес от химически обработени зърнени храни.

 

Защо Tonalin XS-CLA

Факт е, че има много CLA продукти на пазара. Но е много важно да използвате формула, на която можете да се доверите. Tonalin е подкрепен с дългогодишни клинични изпитвания и съдържа висок процент на активната съставка. Тоналин CLA на Nature’s Way, е получен от масло от семена на шафраника. Този продукт, освен че съдържа висок процент на CLA, се подлага и на строг процес на пречистване от всички нежелани материали като тежки метали, полимери и летливи съединения.

 

Как помага за отслабване

Изследванията показват, че CLA води до значително увеличаване на мускулната маса и намаляване на мазнините в тялото. Увеличаването на чистата мускулна маса допринася за по-ефективен метаболизъм, като мускулите изгарят повече калории. Установено е, че CLA инхибира липопротеин липаза – ензим, който помага да се разграждат мазнините, така че те могат да се съхраняват в мастните клетки. Инхибирането на липопротеин липаза намалява количеството мазнини, които се съхраняват в тялото.

 

Проучвания за действието на CLA

В началото на 1997 г. в Норвегия е направено клинично изпитване на продукта. 90-дневно двойно сляпо изпитване върху 20 души показва намаление с 20% на телесните мазнини (средно малко над 3 кг) в групата, приемала CLA. Няма промяна в групата на плацебо. Участниците в групата с CLA са загубили малко тегло, тъй като мускулната маса се е увеличила пропорционално на количеството на мазнините, които са загубили.

При едно проучване в САЩ 80 души с наднормено тегло са били подложени на диета и специална тренировъчна програма. Половината са приемали по 3 г CLA дневно, а останалите – плацебо. Въпреки че накрая загубата на тегло е почти еднаква при двете групи, огромната разлика се явява после – след края на програмата. Хората, получавали плацебо, възстановяват теглото си в съотношение от 75% телесни мазнини и 25% чиста мускулна маса. Онези, които са приемали добавка с CLA, са възвърнали теглото си в съотношение от 45% телесни мазнини и 55% чиста мускулна маса. Изводите от проучването са, че CLA работи в полза на отслабването по няколко начина: не позволява на малките мастни клетки да нарастват, подпомага оформянето на мускулна маса и повишава окислението на мастните клетки. Това изследване показва също, че CLA помага на хората по-лесно да се справят със спазването на диета.

 

Срещу рак на гърдата, астма, холестерол…

Антикарциногенните свойства на CLA са установени още в началото на 80-те години на миналия век. Оттогава повече от 40 проучвания, публикувани в световен мащаб, потвърждават тази констатация. Според д-р Делбърт Доршейд д.м., от Чикагския университет, който прави проучвания върху рака и астмата, има няколко проучвания, които показват, че честотата на рак на гърдата е право пропорционална на нивото на CLA, намерени в телесните тъкани. Проучванията показват, че конюгираната линолова киселина води до намаляване на туморния растеж и че CLA намалява активирането на някои канцерогенни съединения. В едно клинично проучване е доказано, че по-високото съдържание на CLA в тъканите води до намаляване на случаите на рак на гърдата.

Средната консумация на CLA е между 15 и 175 мг дневно, далеч по-ниски от 3 г на ден, които водят до антикарциногенни ефекти. Според д-р Доршейд, CLA може да бъде важна и необходима хранителна добавка за хората, тъй като полезните количества не могат да бъдат получени само чрез диета.

Хората, които страдат от алергии и астма, също могат да се възползват от полезните ефекти на CLA, приемана като добавка. Метаболитите на арахидоновата киселина, простагландините и левкотриените могат да предизвикат симптоми, свързвани с алергии и астма. Проучванията при животни показват, че CLA може да помогне на организма естествено да променя тези химикали, като така намалява на симптомите. CLA е изключително успешно средство за намаляване на нивата на причинителите на алергичен ринит. Изследванията показват, че CLA може да помогне за контролиране нивата на кръвната захар и да се ограничи степента на атеросклероза, която може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Ключов фактор за намаляване на теглото… и не само

Разбира се, много е важно да намалим приема на калории и да увеличим физическите упражнения в ежедневието си. Но CLA може да е от огромна полза за трайното здравословно намаляване на теглото. И това не е всичко: CLA може да донесе много ползи за здравето на човешкото тяло. Както показват вече много проучвания, CLA може да е от съществено значение в превенцията на рака на гърдата, сърдечните заболявания, астмата и алергиите. Изследователите продължават да разкриват все нови ползи от тази така важна мастна киселина.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top