
Морковите са богати на каротин - провитамин А, който блокира късогледството. Препоръчва се поне един месец всяка сутрин чаша прясно изцеден морковен сок.
Съдържащите се в белите ципички на грейпфрута биофлавоноиди забавят стареенето на лещата на окото. Добре е да се яде самия плод, вместо да се пие само сока от него.
Зеленчуците от семейство кръстоцветни съдържат много витамин К, който е необходим за възстановяването на пръчиците и колбичките - структурите, които изграждат ретината на окото. Това са бяло, червено, брюкселско зеле, броколи или карфиол.
Цинкът, съдържащ се в тиквените семки, ореховите ядки и кашуто, помага за намаляване на напрежението при преумора на очите и защитава от излишната светлочувствителност.
Особено полезен за очите е и витамин С, който се съдържа в шипките, глога, както и в зеления чай. Също така не по-малко от 10 чаши сок от боровинки за един сезон трябва да изпиват всички, които имат какъвто и да е проблем със зрението.
Коментари (0)
Нов коментар