
Желязо. Съдържа се в зърнените и бобовите храни, яйцата, изварата, телешкия черен дроб. В плодовете и зеленчуците има малко желязо, но за сметка на това се усвоява лесно и изцяло. Особено от плодовете и зеленчуците със зелен цвят.
Витамин С. Той се съдържа в големи количества в касиса, чушките, киви, цитрусовите плодове, облепихата (ракитник).
Витамини от група В (В1, В2, В12). За тяхното достатъчно присъствие в организма помагат бирената мая, спанак, моркови, царевица, фасул, броколи (В1, В2), телешко или говеждо нетлъсто месо, черен дроб, яйчен желтък (В12).
Лецитин. Богати на лецитин са яйчните желтъци и субпродуктите (говежди и свински черен дроб, бъбреци).
Калций. Мляко и млечни продукти, яйчни желтъци.
Магнезий. Пълнозърнест хляб, ориз, елда, фасул.
Калий. Печени картофи, сушени кайсии, стафиди, домати.
Ненаситени мастни киселини. Растителни масла, най-вече зехтин, мазни риби и рибено масло.
Цинк. Морските дарове: стриди, миди, раци, кълнове, тиквени семки, постни меса (телешко, свинско, овнешко).
Коментари (0)
Нов коментар