Search
Филтрирай по...

Желязо

Желязото (Fe) е жизнено важен елемент за всички живи организми, тъй като участва в изграждането на редица ензими и протеини, отговарящи за нормалното функциониране на организма посредством контрол на кислородния метаболизъм и клетъчния растеж. То се свързва с протеините, образуващи молекулата на хемоглобина в червените кръвни клетки и „улавя” кислорода от белите дробове. Червените кръвни клетки на свой ред пренасят кислород до всички тъкани на организма. Желязото е важна съставка и на друг протеин – миоглобин, който от своя страна разпределя кислород към клетките в скелетните мускули и сърцето. Този елемент играе ключова роля и в производството на енергия като съставка на някои ензими, включително карнитин, който отговаря за правилното усвояване на мазнините.

Железният дефицит е най-често срещаната форма на хранителен недостиг. Той може да бъде причинен от недостатъчния прием на желязо с храната, лошо усвояване, паразитни инфекции и вътрешни кръвоизливи. Освен, че води до често срещаната желязодефицитна анемия, неговите последици са твърде тежки при децата, защото проявата му в ранна възраст може да доведе до забавено развитие и нарушения в поведението. При бременни, в чието хранене има недостиг на желязо, съществува риск от преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждане. Проявата на железен дефицит се осъществява под формата на различни симптоми, включително умора, слабост, ниска издръжливост на физически натоварвания, намалена способност за концентрация, повишена чувствителност към инфекции, косопад, световъртеж, главоболие, чупливи нокти и дори може да доведе до психо-соматични състояния, като апатия и депресия.

Приемано в достатъчни количества, желязото може да играе важна роля в превенцията и лечението на множество заболявания като желязодефицитна анемия, левкемия, алкохолизъм, колит, диабет, обилна менструация, паразитни инфекции, стомашни язви и туберкулоза. В рамките на общата профилактика желязото подпомага растежа и увеличава съпротивителните сили на организма като има и ясно изразен козметичен ефект – възстановява добрия тонус на кожата.

В природата съществуват две различни форми на желязото, съответно срещащи се в растителни и в животински продукти. Тези разновидности имат и различна степен на усвояемост от организма: от растителните храни се абсорбират 2-10% от желязото, докато от животинските продукти се усвояват до 30-35%. В този смисъл най-голямо количество лесноусвоимо желязо може да се набави от червени меса и дреболии като най-добри източници са свинският черен дроб, говеждите бъбреци и телешкото месо. Сред храните от растителен произход се открояват зелените листни зеленчуци, копривата, ядките, фасулът, аспержите и др. До скоро съществуваше масово разпространената заблуда, че спанакът е един от най-богатите на желязо зеленчуци, но изследванията напоследък доказват, че по-скоро става въпрос за техническа грешка, която обаче е повлияла на хранителния режим на хората по света в продължение на повече от 100 години. Изключително важен за правилното усвояване на желязото от хранителни източници е приемът му в комбинация с храни или добавки, богати на витамин С и на фолиева киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top