Антираковите свойства на морковите значително нарастват, ако зеленчукът предварително е сварен цял, смятат учени от университета в Нюкясъл. По време на изследване специалистите са установили, че морковът има най-високо ниво на антираковия компонент фалкаринола, когато се вари цял. Те са установили още, че в неразрязания сварен зеленчук има и по-висока концентрация на веществата, придаващи сладост на моркова, отколкото, ако той е в суров вид. Свойствата на фалкаринола са установени посредством серия опити от същия научен колектив, съобщава ВВС. Вероятността от появата на тумори при опитни мишки намалявала с една трета, когато ги хранели с моркови или им давали екстракт от фалкаринол.
Учени от благотворителната научна организация Cancer Research UK се отнесоха скептично към подобни изводи. Те смятат, че най-ефикасното средство за борба с рака е балансираното хранене, включващо разнообразни зеленчуци и плодове. Само един зеленчук не е способен на толкова голям защитен ефект, твърдят те, но не отричат, че ползата за здравето от морковите по нищо не отстъпва дори на ябълките. Те съдържат много витамини А, С, D, E, K, B1 и B6, биотин, калий, калции, магнезий, фосфор. Морковите помагат за преодоляването на проблеми в храносмилането като стомашно разстройство, гастрит, диария.
Коментари (0)
Нов коментар