Учени от Харвард пресметнаха, че прекалената употреба на сол в САЩ е станала пряка причина за 2,3 милиона случая на смърт от инфаркт, инсулт и други сърдечносънови заболявания през 2010 г. което е 15% от цялата смъртност в страната. Резултатите от изследването бяха представени на зимната сесия на Американската асоциация по болестите на сърцето. Учените са анализирали 247 анкети на пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания. В анкетите подробно бил описан начина им на живот и хранене, в т.ч. употребата на готварска сол. Прекалената й консумация била установена при 107 пациенти, които били с кръвно значително над нормата и различни заболявания на сърдечносъдовата система.
Един от изводите на учените е, че официалната препоръчителна доза от 2,3 мг натрий дневно трябва да бъде намалена на 1,5 мг. Те предупреждават, че съвкупната употреба на сол влияе на 40% от смъртните случаи – най-често инфаркт (42%) и инсулт (41%). Най-висока е смъртността от употребата на сол в Украйна – 2 109 случая на милион, в Русия - 1 803, Египет- 836, съобщава Medical News Today. България е на второ място в ЕС по консумация на готварска сол. Националните проучвания на храненето показват, че българинът консумира сол дневно до 10–14 грама, при определен безопасен прием от пет грама.
Прочетете още:
Коментари (0)
Нов коментар