Search
Филтрирай по...

Урсула фон дер Лайен: вътрешният пазар на ЕС трябва да продължи да функционира

В неделя, 15 март, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от ЕС, налагащи гранични проверки заплашват веригите за доставки и увеличават рисковете от недостиг.

Урсула фон дер Лайен

 

Предупреждението от Брюксел дойде в отговор на решението на Германия, която в опит да забави разпространението на COVID-19 частично затвори границите си. На 16 март страната спря преминаването от Франция, Австрия и Швейцария.

На фона на паническото изкупуване от супермаркетите и дефицита на определени продукти в някои държави-членки, Урсула фон дер Лайен предупреди:

Свободното движение на стоки на територията на ЕС не бива да спира!

  • „Хиляди шофьори на автобуси и камиони са заседнали по вътрешните граници на паркингите, което създава повече рискове за здравето и възпрепятства веригите за доставки“, предупреди тя.
  • „Ако сега не предприемем действия, магазините ще започнат да срещат трудности при попълването на запаси от основни продукти“ – предупреждава председателят на Европейската комисия.
  • „В този момент на криза е от изключително значение да направим така, че единният вътрешен пазар (ЕВП) на ЕС да продължи да функционира нормално“, настоява фон дер Лайен.

 

Източник: euractiv.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top