×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Тази статия е вид научно ръководство, представящо начина на приложение на някои лечебни семена при пациентки с хормонален дисбаланс и ефективността им при проблеми в половата сфера

Научете кои семена да използвате. Разберете как те балансират хормоните ви и как да ги включите в ежедневието си. Чували ли сте за цикъл на семена? Тази хормоноподдържаща схема е една от най-модерните уелнес практики днес.

Женските полови хормони са сложни структури, функциониращи по финни механизми. Наличността им в организма зависи от хранителния режим, двигателната активност, продължителността на съня, нивата на стрес, наличието на замърсители в околната среда. Имайте предвид, че дори лек хормонален дисбаланс може да предизвика редица здравословни проблеми като нередовен цикъл, синдром на поликистичните яйчници, нарушена щитовидната функция, акне, синдром на хроничната умора.


Цикълът на семената е безкрайно лесен начини за поддържане на хормонално равновесие, включващo облекчаване симптомите на предменструалният синдром, повишаване на фертилитета /плодовитостта/, стимулиране на менструация, при вариант на липса /аменорея/.


КАКВО Е ЦИКЪЛ НА СЕМЕНА?

Това е схема за консумация на специфични семена по време на двете фази на менструалния цикъл (фоликуларна и лутеална), с цел стабилизиране на естрогените и прогестерона.

Цикълът може да се прилага на всеки етап от живота /включително и при менопауза/. За да разберете по-добре същността, трябва да знаете двете фази на менструалния цикъл.

Първата /фоликуларна/ започва от първият ден на менструално кървене до овулацията. Обикновено продължава 14 дни. Втората фаза /лутеална/ бележи начало от овулацията до следващото менструално кървене. Продължителността и може да варира, но обикновено също е около 14 дни.

Когато хормоналните нива са в равновесие, естрогенът се покачва през първата половина на цикъла. През втората половина нивата на прогестерон се повишават, докато тези на естрогени бавно намаляват. Дисбалансът между двата вида може да се изяви като симптоми на предменструален синдром, менструални спазми, акне, скъсени лутеални фази, липса на овулация, нередовни цикли и аменорея.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ЦИКЪЛЪТ НА СЕМЕНА?

Схема:

1-14 ден от цикъла (от менструация до овулация) :

1-2 супени лъжици смлени ленени семена

1-2 супени лъжици смлени тиквени семки

15-28 от цикъла (от овулация до менструация) :

1-2 супени лъжици смлени слънчогледови семки

1-2 супени лъжици смлян сусам

Ако нямате 28-дневен менструален цикъл, не се тревожете! Просто следвайте схемата. След двуседмичната ротация, тялото ви се пренастройва към нормален биологичен ритъм и вероятността менструалният цикъл да се възстанови е много голяма.


ЛИПСА ИЛИ НЕРЕДОВЕН ЦИКЪЛ

Този режим работи и в тези два случая. Следвайте фазите на луната като общ ориентир.


ЦИКЛИРАНЕ ФАЗИТЕ НА ЛУНАТА - НАСОКИ

Схема:

1-14 /новолуние до пълнолуние/ - консумирайте тиквени семки и ленено семе

15-28 /пълнолуние до новолуние/ - консумирайте слънчогледови и сусамови семки

Може да изглежда твърде странно или дори леко уау, но Луната притежава мощна лечебна сила. Тя контролира вълнението в океана, приливите и отливите, повлиява центъра на тежестта, има ефект върху менструалния цикъл. Замисляли ли сте се, че лунните фази и продължителността на нормалният менструален цикъл е 28 дни? Това не е случайно. Просто менструалните цикли следват лунн


КАК ЦИКЛИРАНЕТО НА СЕМЕНА ПОДПОМАГА ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС?

Има малък брой научни изследвания, подкрепящи пряката връзка между цикличността на семената и подобрения хормонален баланс при жените. Просто не са правени достатъчен брой проучвания по тази тематика, но това не означава, че методиката не работи! Важно е да сте отворени към този вариант на хранене и естествените лечебни практики като цяло, за да опитате. Въпреки че проучванията не разкриват достатъчно пряк ефект, те цитират ясни корелации между специфичните хранителни компоненти в ленено, тиквено, сусамово и слънчогледовото семе и поддържането на естественият хормонален цикъл.


ФОЛИКУЛАРНА ФАЗА

В този период тиквените и ленените семена стабилизират нивата на естрогени, като същевременно предотвратяват техния излишък. Лененото семе съдържа лигнани, които свързват излишния естроген. В същото време тези семена се считат за фитоестрогени, които имат слаб естрогеноподобен ефект в организма. Друго тяхно предимство е удължаване на лутеалната фаза, подобряване на овулацията и намаляват често срещаните симптоми на предменструалният синдром, като и болка в гърдите. Тиквените семки са богати на цинк и това стимулира прогестероновия синтез.


ЛУТЕАЛНА ФАЗА

Тук сусамовите и слънчогледовите семена спомагат за увеличаване производството на прогестерон. Първите са източник на цинк, но също така съдържат и лигнани, които помагат за блокиране на излишния естроген, докато прогестеронът се повиши. Изследванията показват, че сусамовите семена са полезни за жени след менопауза, като снижават липидите в кръвта, повишават антиоксидантите и половите хормони. Слънчогледовите семена са с високо съдържание на селен и витамин Е. Последният допълнително стимулира производството на прогестерон. Селенът инициира чернодробната неутрализация на излишните естрогени.


ДРУГИ КОМПОНЕНТИ В СЕМЕНАТА

ОМЕГА-3, ОМЕГА-6, ВИТАМИН Е

Както лененото, така и тиквеното семе са богати на омега-3 мастни киселини. Същите ускоряват притока на кръв към матката, повишават секрецията на прогестерон и стабилизират здравината на клетъчните мембрани.

Витамин Е облекчава симптомите на предменструалния синдром. Изследвания разкриват също, че витамин Е, омега-3 и омега-6, открити в тиквените, сусамовите, слънчогледовите и ленените семена, са от съществено значение за производството на хормони и функцията на фоликулите.


КАК ДА ВКЛЮЧИТЕ ЦИКЛИРАНЕТО НА СЕМЕНА ВЪВ ВАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ ?

Препоръчително е да консумирате 1-2 супени лъжици от конкретните семена ежедневно. Суровите, смлени семена са най-добри, особено лен и сусам. Можете просто да използвате мелничка за кафе/подправки за целта. Смилайте около чаша наведнъж и я съхранявайте в стъклен буркан в хладилник или фризер.

Мислете за вашите семена като за роса, съживяваща хормоните. Можете да ги добавяте към всичко! Ето няколко идеи, за да започнете:

  • Добавете чиа към смутита, кисело мляко, овесени ядки или пудинг

  • Поръсете върху препечен хляб, добавете към салати или супи

  • Сътворете песто с тиквени и ленени семки

  • Пригответе домашно масло от семена

  • Направете домашна гранола с тиква и лен или сусам


КОГА СЕ ОЧАКВАТ РЕЗУЛТАТИТЕ?

Цикълът на семена изисква време. Може да отнеме поне три месеца ежедневна употреба, докато забележите ползите. Воденето на дневник за проследяване на вашите симптоми през месеца може да ви помогне да идентифицирате промените, случващи се през месеците. Проследявайте цикъла си. Това е толкова важно! Можете да следвате и фазите на луната или да използвате метода за измерване на базалната телесна температура. Можете да използвате орален термометър, преди да станете от леглото сутрин.


ПРЕВЪРНЕТЕ ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС В ПРИОРИТЕТ

Имайте предвид, че цикълът на семена не е лек за всички. Хормоналните дисбаланси често са резултат от храносмилателни проблеми, дисбаланси на кръвната захар, стрес, липса на хранителни мазнини и протеини, липса на сън, токсини в околната среда, продукти за почистване и грижа за кожата. Не можете да очаквате цикълът на семена да ви даде тласъка, от който се нуждаете, без да дадете приоритет на добрия сън, управлението на стреса, правилното хранене, поддържането на хидратация, елиминирането на хормонално разрушаващи токсини.


НУЖДАЕТЕ СЕ ОТ ОЩЕ НАСОКИ?

Хормоналният баланс е сложен, тъй като има достатъчно много фактори, които играят роля в този деликатен процес. Важно е да работите с лекар, за да проследявате нивата на хормоните си и правилно да диагностицирате състоянието си. След като имате тази информация, диетологът може да помогне да коригирате диетата и начина си на живот, за да стабилизирате и поддържате оптимални хормонални нива.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

д-р Мариела Йовчева
Има богат професионален опит в областта на ендокринологията, диетологията, белодробните болести, кардиологията, холистичната медицина, нутрициологията и хомеопатията. 

Дипломира се с отличие като лекар в Медицинска академия, София. Придобива специалност ендокринология и болести на обмяната и квалификация по здравен мениджмънт. 

,,Винаги се придържам към индивидуалния подход към всеки болен, отделяйки нужното му време, обръщайки внимание на всеки детайл в разказа на пациента.‘‘
Продуктът беше успешно добавен в любими.