×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Доверието в протеините на растителна основа в последните години значително нараства, показват резултати от проучване. Въпреки това, не всички страни са съгласни с преминаването към растителна основа. И все пак- потребителите започват да се доверяват все повече на тези продукти.

Според резултатите от паневропейско проучване, над половината (52%) от европейците се доверяват на растителни протеини през 2023 г. С нарастването на осведомеността относно въздействието върху здравето и околната среда на високата консумация на месо, повече от половината (51%) от потребителите в Европа намаляват годишния си прием на месо, установи проучването. Над една четвърт от европейците (27%) сега следват флекситарна диета, съсредоточена около консумацията на растителни храни с включване от време на време на месо и млечни продукти. С ръст от 25% спрямо 2021 г. Германия има най-високия дял на флекситаристите в Европа.

Какво стои зад понятието растителни протеини?

Чували ли сте за клетъчно култивирано месо? Накратко- култивираното месо взима клетки от животни, които обикновено се развъждат за месо за нас и използва тези клетки за отглеждане на месото извън животното. Първата стъпка към създаването на култивирано месо е да се набавят животински клетки, често чрез биопсия от животното, което може да бъде живо или наскоро заклано или пък чрез извличане на клетки от оплодена яйцеклетка. След това тези клетки се поставят в хранителна среда, за да бъдат насърчени да се размножават.

И докато потреблението на месо в Европа спада, доверието в растителните алтернативи се увеличава сред близо половината (46%) от потребителите през последните три години. От анализираните в изследването източници доверието нараства в три категории. Те включват, по ред на растеж: растителен протеин, състоящ се от варива, зърнени храни и бобови растения; клетъчно култивиран протеин; и гъбички.

Доверието и приемането на продуктите на растителна основа варира между пазарите, като най-голямото увеличение от 2021 г. е регистрирано в Италия (57%), следвана от Дания (49%), Обединеното кралство (49%) и Полша (48%). Фактът, че доверието сред италианските потребители се е увеличило най-много от всяка страна, включена в анализа, може да е изненада за някои, предвид последните политически събития, засягащи сектора на култивираното месо в страната. През юли тази година Сенатът на Италианската република прие законодателство, забраняващо производството и вноса на клетъчно култивирани месни продукти в опит да „защити националния интерес, хранителното наследство и здравето на потребителите“. Законопроектът имаше за цел да направи производството и продажбата на култивирано месо незаконни и наказвани с много голяма глоба. Въпреки това, при внезапен обрат, италианското правителство официално оттегли искането за този законопроект към Европейския съюз съвсем наскоро.

Подобен ход имаше от страна на френското правителство през юни тази година, когато Франция стана първата страна от ЕС, която забрани използването на термини, подобни на месо или риба, върху опаковките на продукти на растителна основа. Според ново изследване повишеното доверие към алтернативите на растителна основа, е най-слабо възприето сред френските потребители - 37%.

В цяла Европа над половината от потребителите вярват, че растителните протеини са безопасни (57%), правилно етикетирани (56%) и надеждни (55%). И все пак подобен дял от потребителите (53%) не вярват, че алтернативите на растителна основа са напълно проследими до техния произход, установи проучването.

Както виждате засега мненията по отношение на растителните протеини са разнопосочни и противоречиви. В очакване сме на бъдещето и избора на следващото поколение.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.