×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Екстрактът на Curcuma longa (CLE) ефективно намалява възпалението и подпомага поддържането на метаболизма на глюкозата при хора с наднормено тегло, според последните открития, публикувани в списанието Frontiers in Nutrition

Изследователите от Wellness Food Corp, Япония, проведоха дванадесетседмично рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване, за да изследват ефекта на CLE  върху хроничното възпаление и постпрандиалната хипергликемия при участници на средна възраст и възрастни хора с наднормено тегло и гликемия в нормалния/преддиабетния диапазон.

Получените данни показват,че серумните нива на маркера за възпаление с висока чувствителност CRP (RsCRP) и маркера на кръвната захар хемоглобин A1c (HbA1c) за значително по-ниски в групата на CLE, отколкото в групата на плацебо. При оралния тест за глюкозна толерантност (OGTT), плазменото ниво на глюкозата след натоварване, времето до пиковите концентрации на глюкозата и инсулин и индексите на инсулиновата чувствителност също са значително подобрени в групата на CLE.

“Тези резултати предполагат,че дневният прием на CLE може да има потенциал да подобри инсулиновата резистентност и постпрандиалната хипергликемия, чрез намаляване на хроничното, нискостепенно възпаление “, заключват изследователите.

Куркума и възпаление

Възпалението може да бъде остро и хронично. То играе важна роля в защитния механизъм на организма. Острото възпаление премахва патогените и други вредни чужди тела, като същевременно предизвиква лечебен процес. Хроничното възпаление е бавно и дългосрочно и може да бъде медиирано от имунни клетки като макрофаги.

Хроничното възпаление може да бъде предизвикано и от стареене, затлъстяване, небалансирана диета, недостатъчен сън, психически стрес и физическо бездействие. Виден маркер за нискостепенно възпаление е С - реактивен протеин (CRP). Незначително повишените нива на CRP показват повишен риск от диабет, рак и коронарна болест на сърцето.

Глюкозата играе важна роля в поддържането на физиологичната хомеостаза в човешкото тяло. Инсулинът е анаболен хормон, синтезиран от панкреаса, който регулира енергийното снабдяване,чрез модифициране на микроелементи. Повишеният прием на въглехидрати и мазнини води до затлъстяване, което води до нарушен метаболизъм.

C. Longa е популярна подправка, която съдържа куркумин, липофилно полифенолно съединение, което притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и анти-затлъстяване функции. Освен куркумин, тя съдържа също бисакурон и турмероноли А и В.

Ролята на CLE върху възпалението и постпрандиалния глюкозен метаболизъм

Изследователите проучват ефекта на CLE и активните компоненти на C. longa върху индуцираното от липополизахарид възпаление в макрофагите RAW264.7. Те откриват значително намаляване на производството на интерлевкин (IL) - 1β, IL-6, туморнекротизиращ фактор (TNF) -α и азотен оксид с CLE , турмеронол А и бисакурон. Наблюдавано е значително инхибиране на всяко от тези вещества, с изключение на TNF-α с турмеронол В.

За проучването in vivo общо 110 участници с наднормено тегло (индекс на телесна маса ≥23 и <30 кг/м2) на възраст между 40 и 69 години, с намален преддиабетен гликемичен индекс, са еднакво и произволно разпределени в CLE или плацебо групи.

Участниците приемат две CLE или две плацебо капсули на ден в продължение на 12 седмици. Впоследствие е оценено влиянието на CLE върху хроничното възпаление и постпрандиалната хипергликемия.

Получените данни показват, че CLE може да подобри инсулиновата чувствителност и постпрандиалната хипергликемия , чрез намаляване на хроничното възпаление и това донякъде се дължи на противовъзпалителните ефекти на турмеронолите А и В и бисакурон.

Изследователите отбелязват, че CLE механично подобрява постпрандиалните хипергликемии и инсулиновата чувствителност, чрез намаляване на хроничното нискостепенно възпаление. Следователно редовния прие на CLE може да намали риска от преддиабет и диабет тип 2, чрез подобряване на инсулиновата резистентност и постпрандиалната хипергликемия. Въпреки това, се призовава за повече изследвания за валидиране на ефикасността на турмеронолите А и В и бисакурон при хора.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.