×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Консумацията на умерени количества неподсладено или подсладено кафе изглежда е свързана с по-нисък риск от смърт, според учени от Китай.

Проучването, което не може да направи изводи за употребата на изкуствени подсладители, предполага, че хората, които пият 1,5-3,5 чаши кафе на ден, са с 29-31% по-малка вероятност да умрат от тези, които не пият кафе.

„Изглежда, че тези, които са консумирали неподсладено кафе, са пили малко повече други напитки с подсладители (като диетични безалкохолни напитки), отколкото тези, които са добавили подсладители към кафето си, което прави по-трудно пълното тълкуване на ефекта от подсладителите в това проучване“, казва д-р Дуейн Мелор.

„Предположението, че това може да се дължи на антиоксидантни ефекти, не е напълно правилно."

„Тези ефекти са наблюдавани в лабораторни изследвания в епруветки, но наличните дози от тези съединения в 1-3,5 чаши кафе не биха били достатъчни, за да имат този ефект при човек."

Въпреки че е възможно да има биологичен ефект на някои от съединенията в кафето, д-р Мелор посочва взаимодействията с микробиома на червата или чрез регулиране на ензимната активност в черния дроб като най-вероятното обяснение.

Подробности за проучването

Екипът от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, извлече данни от проучване на UK Biobank, което проследява повече от 171 000 участници в Обединеното кралство.

Тези субекти бяха разпитани относно техните навици за консумация на кафе, особено консумацията на подсладено със захар, изкуствено подсладено и неподсладено кафе и връзката със смъртността по всякаква причина и по конкретна причина.

Авторите установяват, че по време на седемгодишния период на проследяване участниците, които са пили каквото и да е количество неподсладено кафе, са имали с 16-21% по-малка вероятност за смърт от участниците, които не пият кафе.

Те също така откриха, че участниците, които пият 1,5 до 3,5 чаши кафе, подсладено със захар, са с 29-31% по-малка вероятност да умрат, отколкото участниците, които не пият кафе.

Авторите отбелязват, че възрастните, които пият подсладено със захар кафе, добавят средно само около една чаена лъжичка захар на чаша кафе.

Резултатите са били неубедителни за участниците, които са използвали изкуствени подсладители в кафето си.

В редакционна статия, написана от редакторите на Annals of Internal Medicine, е признато, че кафето има качества, които могат да имат възможни ползи за здравето.

Въпреки това, променливи, включително социално-икономически статус, диета и други фактори на начина на живот, могат да повлияят на констатациите.

Те добавят: „Средното количество дневна захар на чаша кафе, регистрирано в този анализ, е много по-ниско от специализираните напитки в популярните вериги кафенета."

„Много потребители на кафе могат да го пият вместо други напитки, което прави сравненията с непиещите по-трудни."

„Въз основа на тези данни изследователите могат да кажат на пациентите си, че няма нужда повечето консуматори на кафе да премахнат напитката от диетата си, но трябва да внимават с по-висококалоричните специални кафета."

Десетгодишни данни

Д-р Анет Крийдън, мениджър по храненето в Британската фондация за хранене, добавя, че навиците за консумация на кафе, докладвани в проучването, са от почти десет години.

Навиците за пиене на кафе може да са се променили оттогава не само във връзка с видовете кафе, но и със средния обем на консумираното кафе.

Това, казва тя, може да е от значение по отношение на здравето и смъртността от всякакви причини, свързани с пиенето на кафе.

„Други диетични фактори, които не са докладвани, може също да са се променили през периода на изследването и това може да е повлияло на резултатите от проучването“, добавя тя.

„Трябва да се отбележи също, че количеството добавена захар, отчетено в това проучване, е много ниско и може да не отразява количеството захар, което хората обикновено добавят към кафето си."

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.