×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Панко Станчев е диетолог с дългогодишен опит, който е привърженик на балансирания подход в храненето като начин на живот. Той завършва два от най-престижните университети в чужбина – University of Greenwich със специалност Фармацевтични науки (Pharmaceutical Sciences) и King’s College London със специалност Фармацевтична медицина и развитие на лекарствената дейност (Pharmaceutical Medicine and Drug Development Science). В сферата на диетологията и науката за храненe (Dietics and Nutritional Sciences) той има няколко завършени курса, като не спира да актуализира познанията си в областта на здравословното хранене. Панко Станчев е бивш състезател по плуване, а от над 10 години се занимава с тренировки с тежести, силови, кондиционни и общоукрепващи организма. Казва за себе си, че спортът го е изградил като характер и го е научил на постоянство, упоритост, труд и дисциплина, с помощта на които не спира да постига целите си и да помага на много хора да изберат здравето преди всичко останало. Панко Станчев изготвя индивидуални хранителни режими и тренировъчни програми, за които има забележителни отзиви от много доволни клиенти. Можете да го откриете в МЦ Пансанус.
Днес ще поговорим с него на тема „Хранителен режим, добавки и предстоящи празници“


- Започваме с може би най-често задавания ви въпрос- кои фактори са определящи при изготвянето на персонален хранителен режим?

- Съществуват различни фактори, които е добре да вземем под внимание, когато изготвяме персонален хранителен план. Разбира се, много е важно да се съобразим със здравословното състояние на човека. Аз използвам в моята практика тестове за хранителна непоносимост- IgG тест, както и при някои пациенти, които имат нужда от тестове за алергии- IgE тест. Трябва да се съобразим с базовия метаболизъм. На първо време с това от колко калории има нужда човек на ден е в зависимост дали иска да качи, или да свали килограми. И след това, според спецификата на човека, мога да го насоча към допълнителни генетични изследвания, с които максимално да персонализираме диетата. Работя доста и с микробиомните тестове- тестове, които са много полезни, за да определим първоизточника на проблема и да знаем как да действаме.

- Какви изследвания е необходимо да си направим преди това?

- Разбира се, ако говорим за изследвания, които са задължителни на годишна база, това са кръвните изследвания- пълна кръвна картина, хормони (специфични при жените и при мъжете), както и определени показатели, които са важни- липиден профил, витамини и минерали, които са ключови за нашето здраве. Бих ги нарекъл минимум от изследвания, които всеки един уважаващ се специалист трябва да използва, преди да подходи към хранителен план. Тестовете, които по-горе споменах, са свързани с това да се определи персоналния хранителен план. Има и тестове за непоносимост, микробиомен тест и други, които са ключови всъщност, за да се види генетично какви са предразположенията на човек към определени храни и хранителни групи и какво е здравето на микробиома, което е съвкупност от всички бактерии в нашето тяло. Всичко това ще ни бъде от полза, за да изглеждаме добре, да се чувстваме добре, да сме в оптимално здраве и съответно да си постигнем целта, която ще определим в консултацията.

- Има ли напълно забранени храни във вашите хранителни режими и кои са те?

- Напълно забранени храни, честно казано, няма. Аз съм един от специалистите, които се славят с разнообразие и не задължително с изключване на хранителни групи. Храните се определят в зависимост от здравето на човека, но напълно изключване на дадени храни не препоръчвам. Естествено, високо преработените храни по възможност трябва да бъдат сведени до минимум. Това са всичките пакетирани, изкуствени храни, всички храни, които съдържат така вредните транс мазнини. Наясно сме, че тук се включват кроасани, вафли, бисквити, могат да бъдат и колбаси. Такива храни е добре да бъдат намалени, но не и напълно изключени. Успехът на даден хранителен план се корени в неговата продължителност на спазване и ако успяваме във времето поне 90% от режима да спазим, то със сигурност ще има прекрасни резултати.

- Можем ли да избягаме от определени болести (наследствените, например), само като променим начина си на хранене?

- Добре е преди това да си направим генетичен тест, с който да видим нашата предразположеност към дадената болест. Ако направим такъв тест, в това число и микробиомен тест, тогава лесно можем да се спрем на подход, който би минимизирал възможността ни да развием дадено заболяване. Да кажем, ако имаме история в семейството с проблем с автоимунно заболяване- например псориазис, е добре да си направим един микробиомен тест, който може да покаже кои бактерии са в дефицит, кои са в излишък, за да се разбере какво всъщност се случва в организма.

- Какви добавки най-често предписвате в тези хранителни режими или са строго индивидуални спрямо човека? Какви добавки бихте посочили за горене на мазнини и потискане на апетита?

- Добавките и лекарствата са евентуална, но не задължителна стъпка, след като имаме базата- хранителна програма, спортна активност, хигиена на съня, достатъчно добра хидратация. Това са много важни, базови неща, които трябва да бъдат налице, без значение с какво се „борим“. Добавките трябва да се предписват само когато има нужда по-бързо да се набавят дадени хранителни вещества- микронутриенти, витамини и минерали, белтъчини, но те трябва да се използват индивидуално спрямо човека. Като цяло, в зависимост от заболяването, се изписват определени добавки и лекарства, които са на база на международни проучвания, които сочат, че имат ползи. За да бъдем по-конкретни, например за горене на мазнини и потискане на апетита, пребиотиците имат голяма полза. Тук да уточним, че това не са пробиотици, както някои ги бъркат. Те са различни фрукто-, галакто-, олигозахариди и също така фибри, които подпомагат доброто храносмилане. Приемани в адекватен хранителен план, помагат ефективно да се управлява глада и потиска апетита. Всъщност потискането на апетита се случва, когато въздействаме на двата много важни хормона- хормонът на глада грелин и хормонът на апетита- лептин. Така че, когато приемаме с диетата и добавки, които са пребиотици, това ефективно подпомага контролирането на апетита. Като говорим за него, веднага се сещам и за тези така известни фет бърнъри. Някои от тях са с високо съдържание на кофеин и други стимуланти, които за кратък период от време потискат апетита. Те повишават термогенезата и съответно започваме да се изпотяваме повече. Поради това са ефективни за някакъв по-кратък период от време, но без хранителна програма не са препоръчителни. Отново тук, преди да се подходи към такива хранителни добавки, трябва да се направи консултация със специалист.

- Има ли добавки и витамини, които препоръчвате на всеки от нас да приема в определен период от годината- например сега през зимата? Мога да дам един пример с есенния косопад, от който се оплакват много жени- вероятно тялото ни изпитва различни нужди от витамини и минерали в зависимост от сезона.

- По принцип не би трябвало да изпитваме такива нужди и дефицити, ако хранителният план е адекватен. На годишна база има добавки, които определено препоръчвам и то не, че са задължителни, но просто съм се убедил в практиката си, че много трудно пациентите си ги набавят само с храната. Става дума за т.нар. омега 3 мастни киселини- много полезни и подпомагащи метаболизма и не само. Тях ги препоръчвам целогодишно, тъй като съм забелязал, че масово хората са недохранени от омега 3. Дали ще са чисти омега 3, дали ще е под формата на рибено масло или нещо друго, то е добре да имаме такъв тип. Освен това, за голяма част от жените, витамини от групата B са много ключови. Много важен е и витамин D3- масово, да не кажа всеки първи, но всеки втори пациент, има някаква форма на дефицит на витамин D3. Конкретно на въпроса с есенния косопад и други такива оплаквания, те са най-често провокирани заради по-сериозен дефицит на витамини и минерали, които трябва да се изследват, преди да се приеме някакъв вид добавка, която да подпомогне съответното състояние. Не е нещо задължително, когато се сменя сезонът, да сменим и добавките, които приемаме. Напротив, не би трябвало според сезона нашето тяло да има нужда от нещо повече или по-малко.

- Всеки от нас не харесва определени храни (като тук не говорим за алергии)- не му понасят- има гадене, изпитва болки в стомаха от тях или просто не харесва миризмата и вкуса им. Означава ли това, че тялото ни по някакъв начин показва, че тази храна не е подходяща за него и трябва ли да се насилваме да хапваме нещо, което не обичаме? Например, аз познавам доста хора, които почти не ядат плодове.

- По принцип, ако нещо не ни харесва чисто персонално, поради различни особености, е добре ние да го заменим адекватно. Тук говорим за храни, не за хранителни групи. Даденият от Вас пример се отнася за цяла хранителна група- плодовете. Ако не харесваме всички плодове, то може би е добре да разберем защо нямаме апетит към тях. Вероятно приемаме твърде много сладки храни и алтернативи, набавяме си твърде много захар, набавяме си глюкозата и фруктозата от други източници, които не са толкова добри. Хубаво е в този случай лека-полека да включим някои плодове, които харесваме. Ако не харесваме някаква конкретна храна- например броколи, карфиол или нещо друго, то е добре да видим дали това не е нещо персонално, или да разберем дали няма в действителност някаква непоносимост или дразнение. Ако се касае за индивидуална храна, един добър специалист би имал възможността веднага да я замени с друга храна от друга хранителна група, така че да не се получи дефицит. Когато цяла една хранителна група се премахва при здрав човек, защото не му харесва, повечето пъти това се дължи на факта, че даденият човек си набавя глюкоза и фруктоза от други неща.

- Твърди се, че в червата е локализиран над 80% от имунитета ни. Как да си набавим силен имунитет – с помощта на кои храни и добавки?

- Много добър въпрос. Реално имунитета не трябва да бъде нито силен, нито слаб, трябва да бъде оптимален, защото силният имунитет също се свързва с т.нар. хипер имунитет, който е проблематичен. По принцип имунната ни система е локализирана почти 85% в нашите черва и затова всъщност микробиомът играе толкова ключова роля в автоимунните заболявания. За добър имунитет ние трябва отново да имаме базата- адекватно менажиране на стрес, адекватен хранителен прием, достатъчно физическа активност, достатъчно добра хидратация- това са много важни компоненти за наличие на добър имунитет и липса на заболявания целогодишно. Като конкретни добавки, тук имаме доста имунобустери, като някои от тях съдържат добавките, които по-горе изредих- омега 3, витамин D3, витамините от групата B. Аз лично препоръчвам, ако през годините страдаме сезонно от студеното време т.е. през зимата сме забелязали, че нашият имунитет спада, добре е да се приемат такива добавки. Но отново казвам- такъв тип прием на имунобустери е добре, ако в действителност имаме нужди и ако другите показатели сме ги оправили. Не е препоръчително само защото става зима и затова, че нямаме активност и съответно нямаме енергия (ти като не се движиш, имаш по-малко енергия), да приемаме най-различни неща, с идеята да повишим имунитета. Голяма част от хората, когато дойдат по-студените периоди, намаляват активността, заседяват се, спират посещенията в спортни зали под различни претексти и съответно и енергията спада. Същото е и с храненето. Ако лятото сме мотивирани да се храним здравословно, понеже навън е топло и като излезем трябва да изглеждаме добре, а зимата ги неглижираме тези неща, отново трябва да преразгледаме хранителния план и активността си.

- И понеже се задават празници, един обичаен въпрос по това време на годината- какво се случва с тялото ни, когато преядем? Има ли начин да избегнем тежестта след хранене, подуването на стомаха, киселините и всички съпътстващи неприятни симптоми?

- По принцип бих казал, че периодът между Коледа и Нова година не е толкова ключов, колкото периодът от Нова година до другата Коледа. За кратък период от време, десетина дни, ние трябва изключително много да злоупотребим, че да имаме тежест, подувания, киселини и други неприятни симптоми, които бихме ги класифицирали като синдром на дебелото раздразнено черво. Добре е, ако можем да започнем трапезата с повече растителни храни, повече балтъчини- така ще се заситим от тези храни и ще оставим по-малко място за по-богатите на въглехидрати храни, сладкиши и т.н. Повечето хора правят следното- започват вечерята с ядките, после нещо тежко въглехидратно, след това евентуално има някакво малко място за салата, а белтъчините от месо и друго, въобще не се приемат и това води естествено до подуване. Човек се подува най-вече от храни, които са с много високо съдържание на сол и на въглехидрати и с много ниско съдържание откъм хранителни нутриенти.

- Ако все пак сме прекалили с хапването и вече са налични гореизброените симптоми, как да си помогнем след това? Бихте ли препоръчали пробиотици, с които да се „лекуваме“ от преяждане?

- Ако се случи това преяждане, пробиотиците биха помогнали, но тук бих казал, че ензимите са много полезни- те ще подпомогнат по-доброто храносмилане. Пробиотик евентуално, ако има някакъв вид болежки или подувания. За пребиотиците е ясно- препоръчителни са, както и фибрите. Но на първо място бих сложил ензимите, тъй като тялото се затормозява да разгради ефективно храната и затова се случва тази тежест. Приемаме ли ензими, преди или по време на хранене, може и след, това би понижило тежестта след самото нахранване.

- Как можем да подобрим храносмилането си? Има ли плодове например, които му помагат?

- Добре е винаги да консумираме плодове преди храненето. В момента препоръчвам сезонните плодове- грейпфрут, мандарини, портокали, които да се приемат преди самото хранене. Причината- плодовете се усвояват много по-бързо в сравнение с другите храни, които са много по-тежки откъм разграждане в организма. Реално всичките плодове е препоръчително да се приемат преди хранене, както и салатите- да са първата част от самата вечеря, заедно с някакъв вид белтъчини, например.

- И накрая- вярно ли е, че ако пием по чаша вода преди хапване, няма да ядем толкова и полезно ли е да го правим, да си го създадем като навик?

- Аз много накратко набелязах и казах за важната хидратация. Ако говорим за приема на течности, винаги е по-добре да бъде преди самото хранене и по възможност след като приключим с него. Да не започваме храненето, без да сме приемали вода, е много по-добрият вариант, тъй като повечето хора бъркат глада с липса на достатъчно течности. Когато приемаме вода преди самото хранене, имаме възможност дори да намалим апетита.

- Много ви благодаря за тази полезна информация! Пожелаваме ви приятни празници и благодаря за отделеното време!

- Благодаря много! Весели празници на вас, на целия екип и на всички хора!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.