Search
Филтрирай по...

Какво e суроватъчeн протеин и какви са ползите от приема му

Какво e суроватъчeн протеин и какви са ползите от приема муПротеините представляват белтъци, които са основна част от клетъчната структура на живия организъм. Благодарение именно на белтъците, човешкото тяло може да се развива и да расте. Недостатъчното количество белтъци в храната може да доведе до опасни състояния.

Белтъците присъстват в състава на всяка натурална храна, независимо дали става дума за растителни или животински източници.

Какво е суроватъчен протеин?

При производството на сирене се получава т. нар. млечна суроватка, от която се прави и суроватъчният протеин. Приблизително 20% от белтъчините, присъстващи в млякото, представляват суроватъчен протеин, останалите белтъчини са казеин – друг вид протеин.

Основните форми на суроватъчния протеин биват бета-лактоглобулин, алфа-лактоалбумин, говежди серумен албумин и имуноглобулини.

В зависимост от начина, по който е произведен, протеинът може да бъде:

  • Суроватъчен протеин концентрат – характерни за него са ниските нива на лактоза и мазнини.
  • Суроватъчен протеин изолат – съдържа много белтъчини и изключително малкко мазнини и лактоза. Освен че подпомага мускулния растеж, изолатът е полезен и за имунната система.
  • Суроватъчен протеин хидролизат – за разлика от останалите два протеина, хидролизатът се усвоява перфектно.

Според изследване, публикувано в Sport Nutrition and Exercise Metabolism, добавките със съдържание на суроватъчен протеин подобряват протеиновата синтеза и изключително улесняват процесите на растеж на мускулна маса.

 

Здравни ползи от приема на суроватъчен протеин:

–          Загуба на тегло – много от съвременните клинични проучвания установиха, че суроватъчният протеин води до трайна и здравословна загуба на тегло.

–          Противоракови свойства – изследване, публикувано в Anticancer Research твърди, че приемът на суроватъчен протеин и глутатион може да съпътства основното лечение на някои ракови заболявания.

–          Съвременно изслсдване, публикувано в The British Journal of Nutritionтвърди, че приемът на суроватъчен протеин в продължение на 12 седмици води до значително понижение в нивата на „лошия” холестерол.

–          Астма – изследване, публикувано в nternational Journal of Food Science and Nutrition посочва, че суроватъчният протеин може да подобри имунния отговор при деца с астма.

–          Понижаване кръвното налягане и намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания – изследване, публикувано в International Dairy Journal твърди, че суроватъчният протеин може да изиграе огромна роля в поддържането на сърдечно-съдовата система и трайното регулиране на кръвното налягане.

1 thought on “Какво e суроватъчeн протеин и какви са ползите от приема му”

  1. Molla iskam da polucha protoin Iskam da sam Kato tos Deto e na izobrajenieto0 🙂 ms 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top