
Белтъците присъстват в състава на всяка натурална храна, независимо дали става дума за растителни или животински източници.
Какво е суроватъчен протеин?
При производството на сирене се получава т. нар. млечна суроватка, от която се прави и суроватъчният протеин. Приблизително 20% от белтъчините, присъстващи в млякото, представляват суроватъчен протеин, останалите белтъчини са казеин – друг вид протеин.
Основните форми на суроватъчния протеин биват бета-лактоглобулин, алфа-лактоалбумин, говежди серумен албумин и имуноглобулини.
В зависимост от начина, по който е произведен, протеинът може да бъде:
- Суроватъчен протеин концентрат – характерни за него са ниските нива на лактоза и мазнини.
- Суроватъчен протеин изолат – съдържа много белтъчини и изключително малкко мазнини и лактоза. Освен че подпомага мускулния растеж, изолатът е полезен и за имунната система.
- Суроватъчен протеин хидролизат – за разлика от останалите два протеина, хидролизатът се усвоява перфектно.
Според изследване, публикувано в Sport Nutrition and Exercise Metabolism, добавките със съдържание на суроватъчен протеин подобряват протеиновата синтеза и изключително улесняват процесите на растеж на мускулна маса.
Здравни ползи от приема на суроватъчен протеин:
- Загуба на тегло – много от съвременните клинични проучвания установиха, че суроватъчният протеин води до трайна и здравословна загуба на тегло.
- Противоракови свойства – изследване, публикувано в Anticancer Research твърди, че приемът на суроватъчен протеин и глутатион може да съпътства основното лечение на някои ракови заболявания.
- Съвременно изслсдване, публикувано в The British Journal of Nutritionтвърди, че приемът на суроватъчен протеин в продължение на 12 седмици води до значително понижение в нивата на „лошия” холестерол.
- Астма – изследване, публикувано в nternational Journal of Food Science and Nutrition посочва, че суроватъчният протеин може да подобри имунния отговор при деца с астма.
- Понижаване кръвното налягане и намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания – изследване, публикувано в International Dairy Journal твърди, че суроватъчният протеин може да изиграе огромна роля в поддържането на сърдечно-съдовата система и трайното регулиране на кръвното налягане.
Коментари (1)
Нов коментар